Svet
6 ogledov

Po vročini še toča

neurje_nemcija1_reut0103200 Žurnal24 main
Po večdnevnih tropskih temperaturah je Slovenijo zajelo manjše neurje. Nad državo so se namreč razbesnele nevihte, ki so odkrivale strehe in zalile nekaj kleti.

Neurje je največ škode povzročilo na Vrhniki, kjer je voda zalila kleti šestih stanovanjskih hiš na Vrhniki, zaradi zamašenih odtokov za meteorno vodo pa Volčjo cesto in cesto na Verdu.

Neurje je odkrilo tudi manjši del strehe na stanovanjski hiši Ob igrišču. Pri odpravljanju posledic neurja so sodelovali gasilci z Vrhnike, Verda, Sinje Gorice, Ligojne in Stare Vrhnike, so sporočili iz centra za obveščanje.

Na drugem koncu države, natančneje v Kočevju, pa je prebivalce presenetila toča. Poleg tega je preglavice povzročala tudi meteorna voda, ki je zalila telovadnico osnovne šole Zbora odposlancev.

In kakšno vreme naš čaka v prihodnje? Glede na napovedi vremenoslovcev nas bo sonce v prihodnjih dneh še naprej grelo. Jutri bo tako povečini sončno, le v zahodni in osrednji Sloveniji bo več oblačnosti. Popoldne bodo nastale krajevne plohe. Čez dan bo zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju 17, najvišje dnevne od 22 do 28 stopinj Celzija. Za več informacij o vremenu pa sledite tej povezavi.

 

Pošljite nam posnetke!

Če je vaš kraj presenetila toča ali pa vam je preglavice povzročala meteorna voda, nam pošljite fotografije oziroma videoposnetek na slovenija@zurnal24.si.

Neurje tudi nad Evropo
Na severu Italije, kjer so v četrtkovem neurju umrli trije ljudje, enega pa pogrešajo, je vlada razglasila izredne razmere. O škodi v neurju z veliko dežja in zemeljskimi plazovi so poročali tudi iz Francije, Belgije, Velike Britanije in Nemčije, slabo vreme pa bi se lahko nadaljevalo tudi danes. Italijanska vlada je izredne razmere razglasila v Piemontu in dolini reke Aoste, da bi območju prej zagotovili pomoč, medtem pa se je vreme že izboljšalo. Zemeljski plazovi so v Piemontu zahtevali tri življenja, med drugim življenje nekega moškega, ki ga je severno od Torina zemeljski plaz odnesel skupaj s hišo. Zaradi zemeljskih plazov so zaprli šole v mestu Saviglano, 30 ljudi so evakuirali z njihovih domov v kraju Demonte.

V Franciji so v noči na petek ustavili železniške povezave med Torinom in Lyonom, in sicer potem, ko so jugovzhod Francije prizadele močne padavine. Več predorov med državami je bilo nekaj ur zaprtih, zaradi varnosti pa so zaprli tudi nekaj avtocest na območju. Na Korziki so v noči na petek zaradi poplav, ki so zaprle ceste in poplavile kleti, morali evakuirati goste iz dveh hotelov. V mestu Ajaccio je do danes zjutraj v 24 urah padlo 133 milimetrov dežja, kar je štirikrat več, kot pade na tem območju v mesecu dni.

Zemeljski plazovi in poplave so v noči na petek pretrgali dostop do nekaj vasi na vzhodu Francije, nekaj cest pa so zaprla padla drevesa. Po hudem neurju so se ulice v mestu Liege na vzhodu Belgije spremenile v reke blata, o žrtvah pa ne poročajo. Na jugozahodu Nemčije so mediji poročali, da sta močno deževje in toča povzročila znatno škodo, v Baden-Wurtembergu pa je strela zanetila ogenj na neki kmetiji. Na jugozahodu Anglije danes čistijo, potem ko je hud naliv v četrtek zvečer povzročil poplave. Najhuje je bilo prizadeto območje Somerset. Poplavljenih je bilo več sto domov in podjetij, žrtev pa ni bilo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.