Svet
3484 ogledov

Podatki, ki bi morali skrbeti

krsta covid-19 Brazilija Epa
Potrjeni primeri novega koronavirusa na svetu v tem trenutku naraščajo najhitreje doslej.

Medtem ko se število umrlih zaradi novega koronavirusa na svetu približuje številki 400 tisoč, potrjeni primeri okužbe rastejo najhitreje doslej. Dnevno je potrjenih več kot sto tisoč novih primerov. Kot piše The New York Times je naraščanje primerov skoncentriran na gosto poseljena naselja revnejših držav na območjih Bližnjega vzhoda, Latinske Amerike in Južne Azije.

Brazilija je po številu smrtnih primerov prehitela Italijo; zdaj je ta latinskoameriška država tretja na svetu po številu smrti zaradi covida-19. Umrlo je 34 tisoč ljudi, poroča The Guardian. Številke je sinoči objavilo brazilsko zdravstveno ministrstvo, ki dodaja, da je okuženih najmanj 615 tisoč ljudi. Pred Brazilijo so po številu smrti v pandemiji ZDA in Velika Britanija.  

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je tik pred objavo številk še naprej javno napadal ukrepe socialnega distanciranja, sprejete v izogib širjenja virusa. "Tako ne moremo naprej, tega nihče ne more več prenašati. Število kolateralnih žrtev bo bistveno višje od števila tistih, ki so v zadnjih treh mesecih umrli," izpotavlja Bolsonaro.

Mehika je medtem v sredo objavila, da je zabeležila nov rekord smrtnih primerov v enem dnevu; umrlo je več kot tisoč ljudi. Podatki krepijo skrbi, da se bosta dve največji ekonomiji v Latinski Ameriki soočili z nekaj mračnimi meseci.

S hudo krizo se sooča tudi Čile, ki je ta teden podaljšal karanteno za glavno mesto Santiago.

Koronavirus, Brazilija | Avtor: Profimedia Profimedia

Švedska Covid-19 Svet Nove skrbi za Švede, a kljub temu popuščajo

Napačne odločitve politike

Direktor brazilskega inštituta za politiko zdravstva Miguel Lago krivdo za stanje, v kakršnem se je znašla Brazilija, pripisuje predsedniku Bolsonaru. Obtožuje ga, da namerno spodkopava mere socialne distance, da bi tako zaščitil gospodarstvo. Lago meni, da si Bolsonaro na ta način nabira politične točke pred volitvami leta 2022.

"Niso mu mar življenja Brazilcev in vsi tisti, ki bodo umrli zaradi njegove neodgovornosti," izpostavlja zdravstveni strokovnjak in dodaja, da je njegov odziv slabši od odziva predsednika ZDA Donalda Trumpa in britanskega premierja Borisa Johnsona, voditeljev dveh držav z najvišjim številom umrlih zaradi covida-19.

Brazilski aktivist José Manoel Ferreira Gonçalves je šel še korak naprej in Bolsonara obtožil zločinov zoper človeštvo; izpostavlja, da je njegov odgovor na krizo sramoten in da je s tem obtožil Brazilijo na pokol.

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Slovenija Novo o stanju v Sloveniji: Novi okuženi, več hospitaliziranih

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar Tollifea
    Tollifea 00:59 06.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

  • Avatar right
    right 20:46 05.junij 2020.

    kje ste pizde levičarske, ki tako protestirate proti "corona prehladu in gripici"? ne vidim vaših komentarjev