Svet
1551 ogledov

Nove skrbi za Švede, a kljub temu popuščajo

Švedska Epa
Število okužb zlasti med mladimi se na Švedskem povečuje, v državi kljub temu popuščajo z ukrepi.

Švedska bo 13. junija sprostila potovanja znotraj države, je napovedal tamkajšnji premier Stefan Lofven in to ne glede na to, da se povečuje število okuženih z novim koronavirusom v nekaterih predelih države.

Kot je znano, se Švedska zaradi epidemije covid-19 ni odločila za ukrepe, kot so to storile druge države, pristojni so državljanom le priporočili socialno distanciranje in dodatno mero higiene, da bi tako preprečili širjenje virusa.

Večina šol, restavracij, lokalov in trgovin je ostala odprta, ljudem so kljub temu svetovali, da ne grejo na nepotrebna potovanja.

Medtem sicer upada število Švedov, ki jih zdravijo na intenzivni negi, zato je premier komentiral, da tisti, ki nimajo simptomov bolezni, lahko načrtujejo potovanja do svojih vikendov in sorodnikov v drugih predelih države.

švedska Svet "Švedska je sprejela napačno odločitev"

Število okuženih narašča

Anders Tegnell | Avtor: Epa Epa
Premier je odločitev sporočil ne glede na nove podatke, ki jih je objavila Agencija za javno zdravje; primeri okužb spet naraščajo.

"Žal na Švedskem ponovno beležimo porast okužb," je na tiskovni konferenci povedal glavni epidemiolog v državi Andres Tegnell, ki je ljudem svetoval še naprejšnjo socialno distanciranje.

Tegnell je dodal, da je porast okužb zabeležen zlasti med mlajšimi ljudmi in na zahodu države.

Švedska Napaka Svet Glavni švedski epidemiolog priznal

Priznali napako

Tegnell je sicer v sredo priznal, da bi se Švedska lahko bolje odzvala na pandemijo koronavirusne bolezni 19, kljub temu pa še vedno zagovarja odločitev, da niso uvedli strogih omejitev gibanja kot v večini drugih evropskih držav.

"Če bi se z isto boleznijo soočili danes z enakim znanjem, kot ga imamo zdaj, bi verjetno ubrali pristop med tem, ki ga imamo, ter tistim, za katerega se je odločil preostanek sveta," je povedal Tegnell.

Na Švedskem so doslej potrdili več kot 38.000 primerov okužb z novim koronavirusom in skoraj 4500 smrtnih žrtev covida-19, kar je precej več kot v sosednjih državah.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.