Svet
7246 ogledov

"Švedska je sprejela napačno odločitev"

švedska Epa
Švedska se je odločila za najmilejši pristop v boju proti novemu koronavirusu. Nekdanja glavna epidemiologinja v državi zdaj pravi, da je bila ta odločitev napačna.

Švedska se v nasprotju s številnimi drugimi državami ni odločila za številne omejitvene ukrepe. Nekdanja glavna epidemiologinja Annika Linde, ki je od začetka podpirala pristop novega glavnega epidemiologa Andersa Tegnella, meni, da so se napačno odločili. Mnenje je spremenila zaradi visokega števila smrtnih žrtev v primerjavi s sosednjimi Norveško, Finsko in Dansko, navaja The Guardian. 

Glede na videno meni, da bi morali v začetni fazi epidemije uvesti strožje ukrepe. "Mislim, da bi potrebovali več časa, da se pripravimo. Če bi zaprli dovolj hitro, bi lahko v tem času poskrbeli za zaščito najbolj ranljivih skupin," pravi Lindejeva. Na Švedskem je do zdaj umrlo 3.998 ljudi, potrjenih je 33.459 primerov okužb. 

Na Norveškem je za posledicami covida-19 umrlo 235 ljudi, potrjenih je 8.349 primerov okužb. Na Danskem je umrlo 562 ljudi, okuženih je 11.360 ljudi. Na Finskem je umrlo 307 ljudi, okuženih je 6.579 ljudi, kažejo podatki Worldometra. 

Na Švedskem so bila ves čas dovoljena druženja do 50 ljudi, odprte so bile šole, restavracije, trgovine in telovadnice. Oblasti so se zanašale tudi na družbeno odgovornost prebivalcev. Lindejeva je pojasnila, da so sprva bili prepričani, da se bo prej ali slej okužila celotna populacija, s čimer bi dosegli kolektivno imunost. Švedski prav tako ni uspelo zaščititi najbolj ogrožene skupine, starejših. 

Annika Linde meni, da je bila ena od napak tudi ta, da so novi koronavirus preveč primerjali z gripo. "Morda bi lahko prišlo do drugačnega razvoja dogodkov, če bi se, na primer, bolj zavedali tveganje za širjenje s strani asimptomatskih okuženih." 

koronavirus COVID-19 zdravstveno osebje Pandemija Svet Evropa sprošča ukrepe, Švedska spet po svoje

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 14
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 03:02 25.maj 2020.

    Naklonsky...Ravno Šarec je sprejel najbolj učinkovite ukrepe, ki nas ločijo od katastrofe v sosednji Italiji... To so : " razglasitev epidemije, prepoved večjih zbiranj in prepoved obiskov v domovih za ostarele...z novo vlado so nekateri od njegovih ukrepov dobili tudi ...prikaži več protiukrepe...predvsem mislim tu na domove za ostarele, ki jim ob okužbah niso nudili strokovne pomoči in seveda tudi razveljavitev vseh dobav medicinske zaščitne opreme, ki jo je Šarec dovolil posameznim bolnišnicam....

  • Avatar Jevvivera
    Jevvivera 01:03 25.maj 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke - B︆︆r︆︆e︆︆d︆︆h︆︆o︆︆t︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Naklonsky 00:17 25.maj 2020.

    Lep primer šarcističnega razmišljanja. Razlika je le v tem, da so priznali svoje napake.