Svet
31 ogledov

Podprli davek na finančne transakcije

Evropski parlament ima 751 poslancev. Žurnal24 main
Evropski poslanci so z veliko večino podprli uvedbo davka na finančne transakcije, s katerim bi tudi finančne ustanove nosile del bremena gospodarske krize. Do leta 2014 bodo delnice in obveznice obdavčene po najnižji stopnji 0,1 odstotka, derivati pa po 0,01 odstotka.

Evropski parlament se za obdavčitev finančnih transakcij zavzema dve leti, evropska komisija pa je zakonodajni predlog pripravila konec lanskega leta.

Davčne stopnje, ki jih je predlagala Evropska komisija – 0,1 odstotka za delnice in obveznice ter 0,01 odstotka za izvedene finančne instrumente –, so po mnenju poslancev ustrezne. Davek naj bi zajel vse finančne ustanove razen pokojninskih skladov.

V skladu s sprejetim besedilom bi bile plačilu davka zavezane tudi finančne ustanove zunaj Evropske unije (EU), če trgujejo z vrednostnimi papirji, izdanimi znotraj EU. Po načelu sedeža podjetja bodo obdavčeni tudi vrednostni papirji, izdani zunaj EU, če bo z njimi trgovala vsaj ena finančna ustanova znotraj Unije.

Utaja davkov bo dražja kot plačevanje

Resolucija poostruje določila, ki utajevanje davka delajo dražje kot njegovo plačevanje, saj je lastninska pravica do finančnega instrumenta pogojena s plačilom davka. Če kupec davka ne plača, ne more postati pravni lastnik vrednostnega papirja.

Evropski parlament želi, da bi davek uvedli po vsej EU. V primeru, da to ne bi bilo mogoče, parlament predlaga uporabo načela okrepljenega sodelovanja. Hkrati dodaja, da bi uvedba davka samo v nekaterih državah lahko negativno vplivala na delovanje notranjega trga, zato bi bilo treba sprejeti celovite ukrepe, ki bi to preprečili.

"Davek bodo čutili varčevalci, ne bančniki"

V dopoldanski razpravi pred glasovanjem so se oglasili tako zagovorniki kot nasprotniki novega davka, pa tudi taki, ki bi davek načeloma podprli, a ne v predlagani obliki.

Zagovorniki davka so poudarjali, da bi na ta način bolje porazdelili breme krize tudi na finančne ustanove, soodgovorne za izbruh krize. Izpostavljali so tudi, da bo zmanjšal možnost bančnih špekulacij in bo pomemben priliv v evropsko blagajno. Na ta način bi dobili okoli 60 milijard evrov, ki bi jih lahko uporabili za krepitev notranjega trga in konkurenčnosti.

Nasprotniki, med katerimi so prevladovali Britanci, so po drugi strani menili, da bi nov davek močno prizadel finančno središče London, ki bi utrpelo "beg finančnih ustanov". Poudarjali so še, da bodo davek v končni fazi čutili varčevalci, ne bančniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.