Svet
18 ogledov

Pohabljena Aisha dobila nov nos

Aisha je brez sramu stopila pred občinstvo. (Foto: YouTube)
1/2
Žurnal24 main
Pred štirimi meseci je ves svet sočustvoval z 19-letno Bibi Aisho, Afganistanko, ki ji je mož odrezal nos in ušesa. Pogumna Aisha pa ima spet razlog za srečo. V ZDA je namreč dobila nov nos.

Aisha, ki je pred nekaj meseci s svojo podobo šokirala na naslovnici revije Time, je svoj novi nos prvič javno pokazala na podelitvi nagrad Enduring Heart, kjer so jo nagradili s posebnim priznanjem. "Aisha se je odločila, da bo svoj obraz pokazala vsemu svetu. Želi si, da bi ljudje lahko videli, kako je ženskam v Afganistanu," je povedal Manizha Naderi, vodja zavetišča za afganistanske ženske v Kabulu, v katerem je nekaj časa bivala tudi Aisha. Aishi je nagrado izročila žena kalifornijskega guvernerja Maria Shriver.

Aisha je zbrane vsekakor presenetila s svojo novo podobo, toda pravi izziv je šele pred njo, saj je 19-letnici nasmeh na obraz vrnila nosna proteza, prava rekonstrukcija pa jo čaka v prihodnjih mesecih. Tako protezo kot operacijo je omogočila fundacija Grossman Burn iz Los Angelesa. Protezo so oblikovali iz Aishinega delčka kosti, tkiva in hrustanca.

Zgodba, ki je pretresla svet

19-letna Aisha kljub novemu nosu in življenju daleč od Afganistana nikoli ne bo pozabila na dan, ko jo je njen mož zaznamoval za vse življenje. Komaj 16-letno Aisho je njena družina izročila soprogovi družini, ki ga ni videla vse do usodnega dne, saj se je v Pakistanu boril proti ameriški vojski na strani talibanov. Aisha je razkrila, da je dve leti živela kot ujetnica soprogove družine, ki jo je zlorabljala in mučila, zato se je odločila pobegniti. Pri begu sta ji pomoč ponudili prijateljici, ki pa sta jo takoj po prihodu v mesto poskušali prodati nekemu moškemu. Policija je Aisho aretirala, ker je zbežala iz moževe hiše in jo obsodili na tri leta zaporne kazni.

Predsednik Hamid Karzai je Aisho je pomilostil, mož pa jo je odpeljal pred talibansko sodišče. Sodišče je sprejelo kruto odločitev: pohabljenje z rezanjem nosu in uhljev, kruto dejanje pa je moral izvršiti njen mož. Aisha je grozljivi napad preživela in se po pomoč zatekla v bolnišnico, ki so jo upravljali ameriški vojaki. Tam so zanjo skrbeli, dokler se ni preselila v varno hišo za ženske v Kabulu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.