Svet
821 ogledov

Policija nad članico Pussy Riot še na Hrvaškem, tokrat še strožje

Pussy Riot Profimedia
Nijazovi so odredili ekstradicijski pripor, grozi ji deportacija v Turkmenistan.

Po aretaciji v Sloveniji je sodelavko ruskega feminističnega kolektiva Pussy Riot Ajsoltan Nijazovo na mejnem prehodu Obrežje v ponedeljek aretirala še hrvaška policija. V nasprotju s postopkom v Sloveniji, kjer je sodnik odredil izpustitev, je hrvaški sodnik v torek zanjo odredil ekstradicijski pripor, poroča hrvaški časnik Večernji list.

Članice skupine Pussy Riot so se v ponedeljek odpravile iz Slovenije na Hrvaško, kjer so v Muzeju moderne umetnosti v Zagrebu imele koncert. Zataknilo se je na meji, kjer je Nijazovo na podlagi 20 let stare Interpolove tiralice aretirala hrvaška policija.

Tiralica je bila, kot je novinarjem po njeni aretaciji v Sloveniji pojasnil agent skupine Aleksander Čeparukin, izdana, ker naj bi jo zaradi aktivizma v Turkmenistanu lažno obtožili spornih poslov in sodelovanja z opozicijo.

"Z odločitvijo iz Slovenije smo pripotovali do meje s Hrvaško, kjer jo je prijela hrvaška policija. Ni jim bilo mar za naša pojasnila, pokazali smo jim slovenske papirje in njene švicarske dokumente, a so jo vseeno aretirali in rekli, da bo morala na sodišče," je za Večernji list dejala članica skupine Marija Aljohina.

Ker je bil na Hrvaškem v ponedeljek praznik, je Nijazova pred sodnika prišla šele v torek.

Pussy Riot Slovenija Zasedba Pussy Riot šokirana nad slovenskim ravnanjem

Grozi ji deportacija v Turkmenistan

Po neuradnih informacijah je hrvaški urad Interpola prejel dopis turkmenistanskih oblasti, v katerem potrjujejo, da je nalog za aretacijo še vedno veljaven. Nijazovi je sodnik zaradi tega odredil ekstradicijski pripor, kar pomeni, da ji grozi deportacija v Turkmenistan, še piše Večernji list.

Na ministrstvu za notranje zadeve so za časnik pojasnili, da je hrvaška policija ravnala enako kot slovenska, drugačen pa je bil odziv pravosodja. "Interpolove tiralice ne moremo ignorirati in obe policiji sta ravnali enako. Članico Pussy Riot smo privedli pred pristojnega sodnika. V Sloveniji je bil postopek tako kratek, ker je tamkajšnji sodnik takoj presodil, da jo izpustijo. Enak postopek je potekal na Hrvaškem," so sporočili z notranjega ministrstva.

Dodali so, da je ekstradicijski pripor odredilo okrožno sodišče v Zagrebu, aretirana sodelavka Pussy Riot pa ima pravico do pritožbe.

dezurni@styria-media.si

Maria Aljohina. Svet Tako zvito je članica Pussy Riot pobegnila od Putina
Komentarjev 2
  • h4ck3r 12:39 01.junij 2022.

    Zanimivo, da se lahko slovenski sodnik, novinarji in javnost, enostavno odločijo, da gre za neosnovane obtožbe. Ne obstaja za to sodstvo? Očitno so že pritiski javnosti v Sloveniji nad vsem, tudi nad sodstvom. Nalog je nalog, vsaj enkrat, bravo Hrvaška...

  • Avatar pantani
    pantani 12:25 01.junij 2022.

    Pravilno!!!