Svet
3327 ogledov

Policiji bi dovolili dostop do podatkov o menstruacijah

Telefoni v šolah
Republikanski guverner Virginije, Glenn Youngkin, je blokiral sprejetje zakona, ki bi onemogočil izdajo nalogov za preiskavo podatkov o menstrualnih ciklih žensk na aplikacijah.

Zakon, sprejet v senatu, bi prepovedal izdajo nalogov za preiskavo podatkov o menstrualnih ciklih žensk na aplikacijah, ki jih uporabljajo na mobilnih ali drugih elektronskih napravah. Tovrstne podatke bi lahko uporabili v sodnih postopkih, povezanih s kršenjem zakonov o prepovedi splava.

Sprejetje zakona so blokirali z utemeljitvijo, da zakonodaja ne sme omejevati obsega nalogov za preiskavo, saj bi s tem lahko morebiti ogrozili prihodnje preiskave. Trenutno lahko s pomočjo odločbe sodišča preiskovalci zahtevajo dostop do vseh zdravstvenih podatkov na katerikoli aplikaciji. "Menimo, da bi tako moralo biti še naprej," je za Washington Post dejala Maggie Cleary, Youngkinova namestnica za področje javne varnosti. 

Zagovorniki pravice do splava opozarjajo, da je to le eden od korakov, s katerim želi Youngkin doseči končni cilj, ki je prepoved splava in kazenska odgovornost pacientov in zdravstvenih delavcev v primeru splava. Youngkin je sicer večkrat poudaril, da bi kazensko odgovornost v primeru kršitev nosili zdravniki in ne ženske, ki bi se odločile za splav. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 4
  • Kmodri 16:04 16.februar 2023.

    Skrajno zavrženo in volanom!

  • rd2dmk2 09:05 16.februar 2023.

    prav vam je kaj pa imate aplikacije. telfon je za to da te prijatelj pokliče na pivo. in to je to. sami ste krivi, če zaradi vaše lenobe morte imet vse na teh telefonih. me zanima ali kdo od vas ...prikaži več še ve za svoj rojstni dan, ali mu še to mora telefon povedat.