Svet
12 ogledov

Policisti posredovali, napadalca na Charlie Hebdo ubita

Osumljenca za teroristični napad v Parizu
1/8
EPA
Protiteroristična enota je posredovala in ubila oba napadalca na revijo Charlie Hebdo, ki sta bila zabarikadirana v stavbi v industrijski coni v mestu Dammartin-en-Goele.

Protiteroristične enote so vdrle v stavbo tiskarskega podjetja, kjer sta se skrivala domnevna napadalca na revijo Charlie Hebdo. Po podatkih AFP so oba napadalca ubili, rešen pa naj bi bil talec. Po navedbah AFP naj bi brata Kouchi streljala na policijo, ta pa ju je nato ustrelila.

Hkrati naj bi francoska policija sprožila akcijo v supermarketu v Parizu, kjer se je danes zgodilo še eno streljanje in naj bi po prvih podatkih umrlo več ljudi. Več zajetih talcev pa naj bi osvobodili.

Rokoval se je z napadalcem

Komercialist, ki je zjutraj prišel na obisk k direktorju podjetja, kamor sta se zatekla ubežnika, se je z enim izmed napadalcev, rokoval. "Rokovali smo se, potem pa mi je rekel, naj odidem." Oboroženi moški, za katerega je menil, da je policist, mu je nato rekel, naj odide, ker ne pobijata civilistov. "To se mi je zdelo čudno," poročanje francoskega Info radia povzema BBC. 

Lokalni politik je pred tem povedal, da sta dejala, da sta napadalca na revijo Charlie Hebdo želela umreti kot mučenika. Izjavo Yvesa Albarella, poslanca iz regije Seine-et-Marne je v tvitu objavila pariška dopisnica Guardiana Angelique Chrisafis.

Napadalca so našli v mestu Dammartin-en-Goele, ki je le dobrih deset kilometrov od pariškega letališča Charles de Gaulle, kjer so zaradi dogodka prilagodili vzorce vzletanja in pristanja.

Otroci v šoli pojejo, da bi ostali mirni

Policija je prebivalce pozvala, naj ostanejo v hišah, prav tako je dala navodilo, naj učenci in dijaki ne zapuščajo šol. Jon Williams, zunanjepolitični urednik ABC je tvitnil, da je manj kot petsto metrov stran od oblegane stavbe v osnovni šoli Henry Dunant dvesto otrok, starih od tri do deset let in da je ravnatelj povedal, da pojejo, da bi ostali mirni. Mestna predstavnica za stike z mediji Audrey Taupenas je za AFP povedala, da so z namenom, da omogočijo varno evakuacijo bližnje šole, po telefonu vzpostavili stik z napadalcema in da sta se z evakuacijo strinjala. BBC sicer navaja, da naj bi evakuirali tri bližnje šole. Za evakuacijo je pripeljal konvoj avtobusov. 

 Policijo sta vodila za nos

Kot kaže, sta uspela napadalca kljub obsežni akciji, v kateri je sodelovalo skoraj 90 tisoč ljudi, prehoditi oziroma prevoziti okrog 50 kilometrov proti Parizu. 

Včeraj popoldan ju je namreč policija iskala v vasi Longpont, ki leži približno sto kilometrov severovzhodno od Pariza, kjer so preiskali vse hiše, a ju niso našli. 

Francoska policija je sicer menila, da sta storilca peš pobegnila v gozd, in se bala, da bosta uspela prečkati mejo z Belgijo, je za BBC dejal novinar Guillaume Debre, a kot kaže sta bežala v nasprotno smer, proti Parizu. 

V Parizu so v znak žalovanja ugasnili luči na Eifflovemu stolpu, v Washingtonu pa je predsednik Barrack Obama nenapovedano obiskal francosko veleposlaništvo in se podpisal v žalno knjigo. 

Milijon namesto 60 tisoč izvodov

Odvetnik revije Charlie Hebdo Richard Malka je za BBC dejal, da bo v sredo kljub napadu revija izšla in da bodo natisnili milijon izvodov. Običajna naklada je bila 60 tisoč izvodov. 

V napadu je bilo ubitih 12 ljudi, med njimi osem novinarjev ter dva policista. Policija je v lovu za dvema bratoma, ki sta bila rojena v Parizu alžirskim staršem, zelo kmalu po napadu pa so razkrili njuno ime, saj je eden izgubil osebno izkaznico. 

Francoska policija je pridržala najmanj devet ljudi, ki so povezani z bratoma Kouachi. Eden izmed bratov naj bi se sicer uril v vadbiščih Al Kajde v Jemnu, oba pa sta imela prepoved vstopa v ZDA. 

Francoski predsednik Francois Hollande je pozval k enotnosti in strpnosti ter danes na pogovore povabil voditeljico skrajno desne Nacionalne fronte Marie Le Pen, voditelja skrajne levice Jean-Luca Melenchona ter sredinskega politika Francoisa Bayrouja, kar je BBC označil kot neobičajno potezo. 

Preberite še:

 

Komentarjev 12
  • slophi 00:22 10.januar 2015.

    Že več desetletij Amerika s pomočjo Evrope pobija njihove otroke, dela na njih biološke, kemijske, vojaške, zdravstvene, ... ropa njihova naravna bogastva, neti konflikte in nato oskrbuje z vojaško tehnologijo obe strani. In sedaj se čudimo če nam to poizkušajo ...prikaži več vrniti? Napaka je le ker umirajo nedolžni. Krogle ne zadenejo tistih ki sejejo zlo. Zelo mi je žal za nedolžne. Ampak ravno tako za tiste v muslimanskem svetu, ki jih je na tisoče več, kot za tiste v evropi.

  • gabruza 20:11 09.januar 2015.

    Zato ker nobeden več ne nosi puloverja iz kašmirja. Velika večina pa nas vozi francoske avtomobile.

  • URIAH HEEP 19:02 09.januar 2015.

    False flag attack.http://www.novi-svjetski-poredak.com/2015/01/09/sokantna-tvrdnja-ruskih-strucnjaka-napad-na-redakciju-charlie-hebdo-u-parizu-je-isceniran/