Svet
42920 ogledov

Ponižujoča klofuta za Donalda Trumpa

Donald Trump Epa
Ameriški kongres je v petek prvič v štirih letih mandata predsednika ZDA Donalda Trumpa preglasoval njegov veto, in sicer na obrambni proračun. Trump je med drugim vložil veto, ker se ni strinjal s preimenovanjem vojaških oporišč, ki nosijo imena poveljnikov nekdanje konfederacije južnih držav.

Predstavniški dom kongresa je Trumpov veto že v ponedeljek zavrnil s 322 glasovi proti 87, senat pa v petek z 81 poti 13. 740 milijard dolarjev vreden obrambni proračun do konca septembra je tako sprejet.

Trump, ki ga je pri predlogu proračuna motila tudi omejitev njegovih pooblastil za umik vojske iz Iraka in Afganistana, je glasovanje komentiral na Twitterju. Kot je zapisal, je senat zamudil priložnost za odvzem zaščite družbenim medijem pred tožbami in izid glasovanja označil kot patetičen.

Hkratno senatno zavrnitev povečanja pomoči Američanom zaradi pandemije novega koronavirusa s 600 na 2000 dolarjev pa je označil kot nepošteno in nespametno.

Demokrati so namreč tovrstno povišanje, ki ga je potrdil predstavniški dom, želeli doseči tudi v senatu in senator Bernie Sanders je napovedal obstrukcijo zavrnitve Trumpovega veta na obrambni proračun, dokler vodja republikanske večine Mitch McConnell ne bi dovolil glasovanja o povečanju pomoči.

McConnell mu je možnost obstrukcije odvzel, tako da je prepovedal razpravo o obrambnem proračunu. Američani so tako ostali brez dodatne pomoči v času pandemije, senatorji obeh strank pa so v odzivih na dogajanje v senatu izpostavljali svojo podporo vojakom.

Trump, ki se s položaja poslavlja 20. januarja, je v štirih letih vladanja pred tem vložil osem vetov na zakone in vsi so bili uspešni, ker republikanci nikoli niso nasprotovali in kongres ni uspel zbrati potrebne dvotretjinske večine za preglasovanje vetov.

Komentarjev 7
  • Mkovac22 10:59 02.januar 2021.

    Članek, kot se spodobi za levičarske medije. Najraje bi ga oklofutali, ker ne pleše po vaših željah.

  • Avatar MS
    MS 10:00 02.januar 2021.

    Kaj klofuta, zaradi njegove indolentnosti do covida 19 in posledično več stotisoč umrlih bi mu morali soditi!