Svet
1041 ogledov

Predsednik z ministri pobegnil iz Katalonije

Carles Puigdemont
1/5
Epa
Odstavljenega katalonskefa predsednika že cel dan ni na spregled.

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki ga danes že cel dan ni na spregled, naj bi zbežal v Bruselj, poroča več španskih medijev. Z njim naj bi v belgijsko prestolnico odšlo tudi več članov odstavljene katalonske vlade.

Neimenovan vir iz španskega notranjega ministrstva je za špansko televizijo La Sexta potrdil, da je Puigdemont v Belgiji. Katalonski časnik La Vanguardia pa je poročal, da je Puigdemont v Bruslju skupaj z neznanim številom članov odstavljene katalonske vlade ter da bodo podali izjavo danes popoldan.

Razglasitev neodvisnosti Katalonije Neodivisnost Svet Na ulicah desettisoči, nazdravljajo s "cavo"

Belgijski državni sekretar Theo Francken, ki je pristojen za migracije, je v nedeljo nakazal, da bi lahko Puigdemont dobil politični azil v Belgiji.

Barcelona | Avtor: Epa Epa

Grozi mu 30 let zapora

Špansko tožilstvo je proti odstavljenemu katalonskemu predsedniku in članom njegove vlade danes vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev, je danes v Madridu sporočil generalni tožilec Jose Manuel Maza.

Ob tem je Maza še dejal, da so voditelji regionalne vlade v Kataloniji "ustvarili institucionalna krizo, ki se je 27. oktobra končala z enostransko razglasitvijo samostojnosti in popolnemu nespoštovanju" španske ustave. Za obtožbe na račun Puigdemonta in njegovih namestnikov je zagrožena kazen do 30 let zapora.

Razglasitev neodvisnosti Katalonije Katalonija Svet Puigdemont poziva k mirnemu uporu

Maza je danes še pojasnil, da bodo obtožene povabili na zaslišanje. Ob tem je poudaril, da zaradi teže obtožnice ne izključuje tudi drugih ukrepov, kot sta aretacija in preiskovalni zapor.

Obtoženih okoli 20 oseb

Po pisanju španskih medijev naj bi bilo skupno obtoženih 20 oseb, od tega 14 nekdanjih članov katalonske regionalne vlade in šest članov razpuščenega katalonskega parlamenta.

Barcelona | Avtor: Epa Epa

Maza je še pojasnil, da je proti obtoženim vložil dvoje tožb, v obeh pa zahteva "varščino in po potrebi zaseg premoženja v znesku 6,2 milijona evrov, kar je približno 300.000 evrov na vsakega obtoženega".

Madrid v Kataloniji prevzel posle

Španska vlada pod vodstvom Mariana Rajoya je v soboto uradno odstavila katalonsko regionalno vlado. Pred tem je katalonski parlament v petek sprejel resolucijo o samostojnosti Katalonije. Madrid naj bi tako danes v Kataloniji prevzel posle in tako naj bi ostalo najmanj do predčasnih regionalnih volitev 21. decembra.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 20:38 30.oktober 2017.

    Vsi so pobegnili ! Tudi Dimitriji Rupel samozvani REŠITELJ in MEDIATOR iz Slovenije ,ki se gre političnega turizma na račun davkoplačevalcev ! Kdo bo plačal njegov zapitek ?

  • rogixl 15:53 30.oktober 2017.

    Še en dokaz, da lahko neodvisnost dobiš le z vojaškim odporom.