Svet
1552 ogledov

Puigdemont poziva k mirnemu uporu

Razglasitev neodvisnosti Katalonije
1/15
Epa
Katalonski predsednik Carles Puigdemont tudi po odstavitvi s strani Madrida vztraja pri neodvisni Kataloniji.

V vnaprej posneti izjavi je Katalonce danes pozval k "demokratičnemu nasprotovanju" uvedbi neposrednega nadzora s strani Madrida ter se zavezal, da si bo še naprej prizadeval za "svobodno državo", poročajo tuje tiskovne agencije.

"Najboljši način za zaščito tega, kar smo dosegli, je demokratično nasprotovanje uporabi 155. člena," je povedal v nagovoru, ki ga je ob 14.30 objavila katalonska javna televizija TV3.

Začasen odvzem avtonomije

Uporabo 155. člena španske ustave s strani Madrida, s katerim je ta Kataloniji začasno odvzel avtonomijo, je označil za "naklepni napad na večinsko voljo Kataloncev". Izpostavil je, da je v nasprotju z demokracijo, poroča spletni portal Spain Report.

Zdaj so po njegovih besedah ključne "potrpežljivost, vztrajnost in zaupanje v prihodnost". "Vztrajajmo še naprej (...) brez nasilja in žalitev," je poudaril in dodal, da "bomo še naprej delovali za svobodno državo".

Mariano Rajoy Svet Nad Katalonijo sedaj bdi Santamaria

Katalonski parlament je v petek sprejel resolucijo o neodvisnosti Katalonije, kmalu za tem pa je sledila odločitev španskega senata o odvzemu avtonomije Kataloniji. Španska vlada je z odlokom, objavljenim v španskem uradnem listu danes zjutraj, Kataloniji tudi uradno začasno odvzela avtonomijo ter prevzela naloge in pristojnosti regionalne vlade.

Razglasitev neodvisnosti Katalonije | Avtor: Epa Epa

Po petkovi potrditvi prevzema nadzora v Kataloniji je španska vlada uradno odstavila vrh katalonske policije. Odstavitev je danes objavljena v španskem uradnem listu, že pred tem pa jo je ponoči kot prvi konkreten ukrep Madrida v skladu s prvič uporabljenim 155. členom španske ustave sporočil notranji minister Juan Ignacio Zoido.

Predčasne volitve 21. decembra

Z objavo v uradnem listu je sicer vlada v Madridu danes uradno odstavila katalonsko vlado ter prevzela njene naloge in pooblastila. Predčasne regionalne volitve bodo v Kataloniji potekal 21. decembra, so odločili v Madridu.

Špansko tožilstvo je že v petek napovedalo, da bo v prihodnjih dneh vložilo obtožnico proti Puigdemontu zaradi upora, sodišče pa bo nato odločilo, ali jo bo sprejelo ali ne. V primeru obsodbe bi lahko Puigdemontu grozilo po različnih navedbah od 25 do 30 let zapora.

Razglasitev neodvisnosti Katalonije Neodivisnost Svet Na ulicah desettisoči, nazdravljajo s "cavo"

V uradnem listu je bila objavljena tudi odločitev ministra Zoide, da v skladu s 155. členom španske ustave odstavi Josepa Lluisa Trapera z mesta načelnika katalonske regionalne policije Mossos d'Esquadra. Odstavil je tudi generalnega direktorja Pereja Solerja. Slednji naj bi po poročanju španskega časnika El Mundo že mirno izpraznil svoje delovno mesto.

Špansko notranje ministrstvo je danes tudi že imenovalo Traperovega naslednika. To je postal Ferran Lopez, ki je bil doslej drugi mož katalonske policije. Mesto generalnega direktorja, ki ga je doslej zasedal Soler, naj bi medtem ostalo prazno.

Razglasitev neodvisnosti Katalonije | Avtor: Epa Epa

Kako se bodo na ukrepe odzvali policisti?

V luči strahov, kako se utegne 17.000 katalonskih policistov, ki so razdeljeni glede podpore oz. nasprotovanja neodvisnosti, odzvati na ukrepe Madrida, naj bi sicer vrh Mossosa izdal interno sporočilo, v kateri policiste poziva, naj ravnajo nevtralno in se ne postavljajo na nobeno stran.

Proti Traperu so španski organi že pred časom sprožili preiskavo zaradi upora, potem ko "njegove" enote španski civilni gardi in nacionalni policiji niso pomagale v posredovanju pred in na dan referenduma o neodvisnosti 1. oktobra.

Referendumski dan v Kataloniji Odločili so se Svet Znani rezultati referenduma v Kataloniji

Kot spominja španski portal The Spain Report, je Trapero dva dni pred referendumom svojim možem naročil, naj pri nadzoru volišč ne uporabijo sile. Na dan referenduma pripadniki katalonske policije niso ukrepali, vsaj v enem primeru pa so zagovornikom neodvisnosti celo pomagali odnesti volilno skrinjico. Poleg tega niso sodelovali pri zapiranju volišč, še navaja portal.

Nasilje v začetku oktobra

Španska policija in civilna garda sta sicer 1. oktobra skušali glasovanje preprečiti z nasiljem, pri čemer so uporabili tudi gumijaste naboje. Poškodbe je utrpelo več kot 800 ljudi.

Zveza policijskih veteranskih društev Sever je v zvezi s tem v petek sporočila, da so bili "presenečeni in pretreseni ob gledanju posnetkov, ko je španska oblast s pomočjo policije ne le preprečevala izvajanje referenduma v Kataloniji, temveč je dopustila izvajanje nasilja nad mirnimi udeleženci referenduma".

Razglasitev neodvisnosti Katalonije | Avtor: Epa Epa

"Takšno ravnanje v nobenem primeru ni bilo profesionalno izvajanje pooblastil policije, zato policijski vojni veterani takšno uporabo prisilnih sredstev štejemo za zlorabo in hud poseg v človekove pravice in temeljne svoboščine. In prav je, da se takemu ravnanju španske policije ni pridružila katalonska policija pod vodstvom Josepa Lluisa Trapera," so poudarili.

Policije demokratičnih držav se nikoli ne smejo spozabiti in "dvigniti roke" nad svoje državljane, ko na miren in organiziran način izražajo svoje mnenje, so še sporočili.

Množični protesti in praznovanja neodvisnosti

Burnemu političnemu dogajanju v petek so sicer sledili množični protesti in praznovanja zagovornikov neodvisnosti v več katalonskih mestih, ki so se zavlekli pozno v noč, še piše BBC. Udeležilo se jih je na tisoče ljudi. V več katalonskih mestih so na mestni hišah namesto španskih razobesili katalonske zastave. Za danes opoldne so medtem v Madridu napovedani veliki protesti "za enotnost Španije in ustavo", medtem ko naj bi se zagovorniki enotne Španije v Barceloni zbrali v nedeljo.

Katalonija demonstracije Španija Svet Razmere v Kataloniji se zaostrujejo. Madrid sporočil odločitev.

Največ ljudi, kakih 15.000, se je sinoči zbralo na shodu za neodvisnost pred poslopjem regionalnega parlamenta v Kataloniji. Na manjših protestih skrajno desnih skupin, ki nasprotujejo neodvisnosti, pa je prišlo do izgredov, med drugim do razbijanja oken na zgradbi radia Catalunya. Izgredniki so tudi napadli nekaj mimoidočih in jih lažje poškodovali.

Razglasitev neodvisnosti Katalonije | Avtor: Epa Epa

Ta  konec tedna bo pomembno predvsem to, ali bo katalonska vlada sama odstopila in pa v kolikšni meri bodo zagovorniki neodvisnosti uresničili svoje napovedi o množični državljanski nepokorščini.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • ljubodoma 15:46 29.oktober 2017.

    Katalonski predsednik naj pride k nam, mi pa mu damo celo 2 kom brezjajćnika s komunistićkim predznakom

  • ljubodoma 02:24 29.oktober 2017.

    okupatorji se pišejo z malo ! zoki - spoki = saraoci !

  • ljubodoma 02:23 29.oktober 2017.

    kolonisti - komunisti = ista firma od 1492, ko je ista ladja pooseblja začetek suženjstva, sedaj pa grata okupator Katalonije; ne daj se Barcelona ! cmerar pa še moralno - etićki gnoj iz beograda (beli-grad)