Svet
3684 ogledov

Ganljivo: predsedniški par poročen že 77 let, zdaj skupaj v paliativi

Jimmy Carte in Rosalynn Carter
1/4
Profimedia
Nekdanja prva dama ZDA Rosalynn Carter se je pridružila svojemu možu Jimmyju Carterju v paliativni oskrbi. Skupaj imata 195 let.

Nekdanja prva dama ZDA Rosalynn Carter se je pridružila soprogu Jimmyju Carterju v paliativni oskrbi na njunem domu v zvezni državi Georgii, je v petek sporočil Carterjev center. Nekdanja prva dama ima demenco, 99-letni Carter pa je v paliativni oskrbi na domu od februarja.

"Nekdanja prva dama Rosalynn Carter se je odločila za paliativno oskrbo na domu. S predsednikom Carterjem preživljata čas drug z drugim in z družino. Družina Carter še naprej prosi za spoštovanje zasebnosti in ostaja hvaležna za izraze ljubezni in podpore," je sporočil Carterjev center.

Dodatnih podrobnosti o 96-letni Rosaylnn Carter niso posredovali.

Jimmy Carte in Rosalynn Carter | Avtor: Profimedia Profimedia
Jimmy Carte in Rosalynn Carter | Avtor: Profimedia Profimedia

Izjemna zgodba

Jimmy Carter se je rodil v Plainsu in odraščal v bližnji občini Archery. Preden se je začel ukvarjati s politiko, je bil pridelovalec arašidov in poročnik mornarice.

Carterjeva sta najdlje poročeni predsedniški par, ki je julija praznoval 77. obletnico poroke. Pred kratkim sta pred 99. rojstnim dnevom nekdanjega predsednika celo presenetila z obiskom festivala arašidov v mestu Plains v Georgii, poroča CNN. 

Carter, ki je ZDA vodil med leti 1977 in 1981, je najdlje živeči nekdanji ameriški predsednik. Umrla sta že dva njegova naslednika, Ronald Reagan in George Bush st. Hkrati je Carter četrti po starosti nekdanjih še živečih svetovnih voditeljev.

Jimmy Carte in Rosalynn Carter | Avtor: Profimedia Profimedia

Carter je leta 2002 prejel Nobelovo nagrado za mir zaradi svojega dela pri promociji miru po svetu.

"Predsednik (Joe Biden) in prva dama Jill Biden sta v stiku z ekipo nekdanjega predsednika, ki skupaj s soprogo ostaja v njunih mislih," je novinarjem po objavi novice Carterjevega centra povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.