Svet
14 ogledov

Preiskava nove direktorice IMF

christine lagarde Žurnal24 main
Francosko sodišče je odredilo sodno preiskavo zoper generalno direktorico IMF Christine Lagarde zaradi suma zlorabe položaja, ko je bila finančna ministrica. Lagardova je v IMF nasledila Dominiqua Strauss-Kahna, obtoženega poskusa posilstva sobarice.

Francosko sodišče je odredilo sodno preiskavo proti generalni direktorici Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde, ki je nasledila Dominiqua Strauss-Kahna, obtoženega poskusa posilstva hotelske sobarice. Tožilstvo generalno direktorico sumi zlorabe položaja, ko je bila francoska finančna ministrica.

Po direktorju tudi direktorica na sodišče

Christine Lagarde je osumljena prekoračitve svojih pooblastil, ko je odredila arbitražo v primeru med državo in poslovnežem Bernardom Tapiejem. Nekdanji minister je tožil Francijo, ker naj bi banka Credit Lyonnais, ki je bila takrat v državni lasti, slabo izpeljala prodajo njegovega deleža v družbi Adidas. Tapie je dobil 285 milijonov evrov odškodnine, potem ko je izgubil tožbo na najvišjem francoskem sodišču in se je pritožil. Tožilstvo zdaj zanima tudi, zakaj je Lagardova izplačilo odobrila in se ni pritožila na tako visoko odškodnino.

Nova vodja IMF zanika kakršnekoli nepravilnosti in pričakuje, da bo primer zavrnjen. Njen odvetnik Yves Repiquet meni, piše BBC, da je "skupina članov opozicije žaljivo vrgla sum na Christine Lagarde zaradi političnih koristi".

IMF: Lagardova bo še naprej kompetentno vodila sklad

Izvršni odbor IMF meni, da bo nova direktorica lahko še naprej kompetentno vodila denarni sklad, primer pa naj bi preučili že sami, ko so ocenjevali kandidaturo Lagardove za položaj, ki ga zaseda danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.