Svet
1761 ogledov

Preiskava o tem, kako je v priporu dobil stekleničko s strupom, zaključena

Slobodan Praljak
1/3
Epa
Takšne so ugotovitve sodišča.

Varnostne službe Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije pri samomoru hrvaškega generala Slobodana Praljaka niso kršile varnostnega protokola sodišča, je pokazala preiskava haaškega sodišča. Tako ne bo nihče odgovarjal, ker je Praljak v priporu nabavil stekleničko s kalijevim cianidom, ki ga je nato spil.

Bivši načelnik generalštaba Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) Praljak je naredil samomor v sodni dvorani haaškega sodišča konec lanskega novembra, ko so mu pravnomočno potrdili 20-letno zaporno kazen zaradi vojnih zločinov nad Bošnjaki v BiH, s katero je bila njegova pritožba zavrnjena.

Po branju sodbe je vzkliknil, da ni vojni zločinec, in zaužil strup. Čeprav so ga nemudoma odpeljali v bolnišnico, je nekaj ur kasneje umrl zaradi odpovedi srca.

Preiskava haaškega sodišča ni ugotovila odgovornosti paznikov pri vnosu strupa v pripor haaškega sodišča, a ni odgovorila na vprašanje, kako je kalijev cianid končal pri Praljaku, je danes poročal zagrebški Jutarnji list. Dodaja, da primer preiskuje tudi nizozemska policija, ki bo o svojih ugotovitvah obvestila hrvaško veleposlaništvo na Nizozemskem.

ICTY haaško sodišče praljak Šok v Haagu Slovenija Objavil fotografije kaosa s sodišča po tem, ko je Praljak spil strup ICTY haaško sodišče praljak Poslovilno pismo Svet Praljak že dve leti pripravljen na smrt? To je njegova zadnja želja.

Časnik dodaja, da so v Praljakovi celici po njegovi smrti našli ovojnico, ki je bila naslovljena na njegovo odvetnico Niko Pinter, v kateri je bilo pismo za Praljakovo soprogo. Pinterjeva je za zagrebški časnik povedala, da bi se nemudoma odzvala pozivu sodišča, če bi se pokazalo, da je bila vpletena v Praljakov samomor. Ocenila je, da bi šlo za kratko preiskavo, saj je Praljaka nazadnje videla leto dni, preden je naredil samomor.

Slobodan Praljak, Haag, strup | Avtor: Epa Epa
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • iravadi 12:57 27.februar 2018.

    UUUUhhhh, jaka rakija...