Svet
12 ogledov

Prek "strica v parlamentu" do zavarovanja

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Hrvaški policisti preiskujejo nov korupcijski škandal v zdravstvu, ki mu je že sledila kazenska ovadba. Sedeminštiridesetletna medicinska sestra je za dobrih tisoč evrov oškodovala 90-letno Elizabeto Helman, češ, da ji bo prek "strica v parlamentu" uredila zdravstveno zavarovanje.

Preiskave se je policija lotila po prijavi 90-letne Elizabete Helman iz Zagreba, ki trdi, da ji je medicinska sestra Renata iz Zdravstvenega doma Špansko obljubila, da ji v zameno za dobrih 1.100 evrov uredi zdravstveno zavarovanje.

Vzela denar, pomagal naj bi "stric iz parlamenta"

Dan pred tem naj bi namreč medicinska sestra Helmanovi dejala, da ne more več prejemati nujnih zdravil, saj je iz neznanega razloga izpisana iz registra zavarovancev pri hrvaškem zavodu za zdravstveno zavarovanje. Dejala ji je še, da gre verjetno za težave z registrom zavarovancev v Banjaluki, kjer ima Helmanova sicer prijavljeno stalno prebivališče, poroča Jutarnji.hr.
Sestra Renata je 90-letnico obiskala na njenem domu in vzela denar, številko osebne izkaznice in zadnje potrdilo o pokojnini, ob tem pa obljubila, da bo zadevo uredila "po hitrem postopku". Helmanova pravi, da naj bi zadevo uredila v nekaj dneh in da ji bo pri tem pomagal "stric iz parlamenta".

Zet posumil, da nekaj smrdi

Oškodovankinemu zetu Anđelku Jeličiću se je vse skupaj zdelo sumljivo, zato se je preiskave lotil tudi sam. Poklical je na zavod za zdravstveno zavarovanje, kjer pa je doživel šok. Uslužbenka mu je povedala, da Elizabeti Helman nikoli niso prekinili zdravstvenega zavarovanja in da ima tašča zavarovanje urejeno že od 1. januarja leta 1990.

Laž za lažjo v zdravstvenem domu

Vztrajni zet Jeličić se je odpravil v zdravstveni dom, da bi o zadevi obvestil zdravnico, a v ambulanti mu je medicinska sestra dejala, da je ta na dopustu, pri tem pa naj bi se po njegovih besedah začela vesti zelo čudno. "Od medicinske sestre sem zahteval, naj mi pove ime osebe, ki naj bi na zavodu uredila zavarovanje za taščo. Začela je mencati in postala povsem zmedena, ko sem ji povedal, da tašče nikoli niso izbrisali iz registra," je dejal Jeličić. Sestra mu je odvrnila, da se je verjetno zmotila pri tipkanju številke zavarovanja. Ko je v svoj računalnik vpisala številko njenega zavarovanja, se je izkazalo, da Helmanove ni v registru.

Medtem je Jeličić ugotovil, da zdravnica, ki naj bi bila na dopustu, sedi v svoji ordinaciji. Tudi na njenem računalniku tašče ni bilo med zavarovanci, Jeličić pa meni, "da so se tako verjetno zaščitile, če bi šlo kaj narobe". Medicinski sestri je zagrozil s prijavo policiji, če mu takoj ne vrne denarja, kar je po kratkem obotavljanju sestra le storila.

 

Komentarjev 1
  • kekec 12:09 12.avgust 2011.

    "Uslužbenka mu je povedala, da Elizabeti Helman nikoli niso prekinili zdravstvenega zavarovanja in da ima tašča zavarovanje urejeno že 11 let, od 1.januarja leta 1990."1990 + 11 = 2001