Svet
16542 ogledov

Pretepala jih je, zmerjala, ni jih pustila na WC, podelali so se v hlače

otrok zloraba deklica Shutterstock
Izpovedi otrok dokazujejo, da je bilo dogajanje še huje, kot se je sprva zdelo.

Le dan potem, ko je v Sloveniji odmeval primer surovega ravnanja z otroki v varstvu Kengurujčki, so na Hrvaškem objavili primer surovega ravnanja v eni izmed osnovnihšol v Istri. Tožilstvo v Pulju je zoper 47-letno učiteljico vložilo obtožnico zaradi neprimernega ravnanja v učilnici; očitajo ji, da je udarjala in psihično maltretirala pet mladoletnih otrok. Izkazalo se je, da je do spornega ravnanja prišlo v šoli v Medulinu.

Kot piše Jutarnji list, ki se sklicuje na izpovedi staršev otrok šole, gre za učiteljico verouka. Starši so se na novinarje obrnili z vprašanjm, zakaj ni javno objavljen podatek, da gre za učiteljico veronauka in zakaj se jasneje ne spregovori o maltretiranju otrok na tej šoli.

Otroke na tej šoli je maltretirala tudi učiteljica razrednega pouka, o čemer - trdijo starši - obstajajo tudi uradni zaznamki in prijave, med drugim tudi zapisnik izrednega sestanka 14 staršev otrok drugega razreda in ravnateljice šole.

Starši so v lanskem šolskem letu od ravnateljice zahtevali, da učiteljico umakne, saj - kot piše v zapisniku - starši niso prepričani, da so otroci z njo varni, da trpijo strašno nasilje tako fizično in psihično.

Zloraba Ovadba Svet Učiteljica pretepala otroke v osnovni šoli

Grožnje, da niso povedali staršem

Otrokom je ponavljala, da so slabi, zlobni, da ničesar ne znajo, da je njihova generacija najslabša, ki jo je kdajkoli imela, da so za v posebno šolo, da so debili, neumni, da so njihove izvenšolske dejavnosti brez vrednosti. Otroke je udarjala po glavi in jih vlekla za lase, pošiljala jih je v kot ter trgala beležke.

Otrok ni pustila na WC, zaradi česar se je večkrat zgodilo, da so se podelali v hlače v razredu, so izpovedali starši in dodali še, da je otrokom rekla "neka jedu govna" (naj jedo iztrebke op. p.). Učiteljica je otrokom večkrat tudi zagrozila, da naj o njenem početju otroci nikar ne govorijo s svojimi starši, ker bo v tem primeru sledila kazen.

Kot piše Jutarnji list je bila učiteljica po posredovanju staršev res suspendirana, a vprašanje, ki je smiselno na tej točki je, zakaj so toliko časa v šoli sploh tolerirali takšno obravnavo otrok.

Že ob izbruhu škandala je pristojna ministrica na Hrvaškem Blaženka Divjak poudarila, da je kakršnokoli nasilje v šoli nedopustno. "Pri nasilju nad otrokom so posledice dolgoročne, težko jih je celo ublažiti." Divjakova je dodala, da bo ministrstvo vložilo dodatne napore za nove programe, s katerimi bi še bolj učinkovito preprečevali nasilje v šolah, saj primer istrske šole nemara ni osamljen. Otroci in starši se le o tem bojijo spregovoriti.

zavod Kengurujčki Slovenija Primer Kengurujčki: Devet prijav na policijo, na nogah tudi Furs Zloraba Slovenija S flomastrom nad neprimerno ali surovo ravnanje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • kapibara 14:46 15.oktober 2018.

    Mogoče jim je pa v živo pripovedovala jezusovo kalvarijo.. srkazem pres..

  • Jožef Koprivnikar 18:56 10.oktober 2018.

    alen009Po tvoji logiki lahko samo oni pišejo o nečednosth pri nas ? Se čutiš prizadetega. si iz lipe naše ?

  • Falco 12:44 10.oktober 2018.

    Blaženja Divjak ona nikoli nič ne ve. Je njen brat isti mučitelj svojih delavcev.