Svet
15 ogledov

Prevzeli nadzor nad hrvaško Cerkvijo

Samostan Dajla Pixsell
Sveti sedež je hrvaškim cerkvenim možem zabičal, naj se ne vpletajo v primer samostana v Istri ali se vanj vpletajo, sicer bodo kaznovani z najstrožjo cerkveno kaznijo.

Vatikan je prevzel nadzor nad hrvaško Cerkvijo. Nihče ne sme nič narediti v primeru Dajla ali o njem komentirati oziroma izjavljati, ker bo kaznovan z najstrožjo cerkveno kaznijo, Vecernji.hr navaja svoje vire. 

Hrvaška škofovska konferenca v tem trenutku dejansko nima več avtonomije in pooblastil za samostojno odločanje, ampak je to prevzel Sveti sedež prek papežkega nuncija monsinjorja Roberta Casarija, ki je vsem škofom odredil strogo zadržanost, naj se ne vpletajo v zadnja dogajanja v Istri, dokler Vatikan ne reši primera. Zadnje dni je namreč častiti Ivan Jakovljević iz poreško-pulske škofije javnost redno obveščal.

Samostan Dajla | Avtor: Pixsell Pixsell
Čigav je samostan ob morju?

Spor je nastal, ko je papež Benedikt XVI. odločil, da mora župnija samostan in zemljišče v Dajli vrniti italijanskim benediktincem in jim izplačati štiri milijone evrov odškodnine. Medtem je hrvaško državno tožilstvo prepričano, da Hrvaška leta 1999 sporno zemljišče ne bi smela izročiti župniji, in zahteva razveljavitev odločitve. Župnija Dajla je namreč trdila, da je naslednica benediktincev, kar pa ni nihče preveril. Tožilstvo meni tudi, da italijanski benediktinci ne morejo biti lastniki, ker jim je bila izplačana odškodnina.

Vatikan težavo še naprej smatra kot vprašanje znotraj Cerkve in zahteva, naj se Hrvaška umakne. Katoliška cerkev v svoji novejši zgodovini nikoli ni bila v takšnem položaju, še piše Vecernji.hr, zato je težko oziroma nemogoče napovedati, kakšne bodo posledice. Jakovljević je razmere označil kot Pandorino skrinjico, iz katere lahko izidejo še drugi primeri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.