Slovenija
15 ogledov

Obnovljena pročelja sakralnih objektov

Frančiškanska cerkev Katarina Pernat
Prenova. Frančiškansko cerkev v centru mesta in cekrvico na Pekrski gorci čaka lepša podoba.

Predvidoma v oktobru naj bi bila cerkev na znani romarski in pohodniški točki na Pekrski gorci popolnoma obnovljena. Z deli, ki jih bo donatorsko opravil domači gradbinec, so pričeli pred slabim mesecem dni, obnovili pa bodo tako zunanjost kot notranjost cerkvice. V zadnjih 15 letih jo je namreč načela predvsem vlaga. Vrednost investicije je ocenjena na 25 tisoč evrov, dela pa nadzira tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine, saj cerkvica spada med pomembne kulturne spomenike.

Odpada omet

Manj nevarna pa bo od oktobra tudi hoja mimo mogočne Frančiškanske bazilike v središču mesta. Tudi tam so minuli teden postavili gradbene odre, obnovili pa bodo vzhodni del fasade. Ta je bil zaradi kosov, ki so zaradi dotrajanosti odpadali s pročelja, precej nevaren. Prenova bo stala približno pol milijona evrov, s 160 tisoč evri pa jo bo financirala tudi država. Preostanek bodo poskušali pridobiti z donacijami. Pročelje cerkve so sicer nazadnje obnavljali pred tremi leti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.