Svet
8 ogledov

Prezebli Američani se ogrevajo tudi z žarom

Snežni vihar v Washingtonu je bil najhujši v zadnjih 90 letih. Prizadel je tudi Žurnal24 main
Srednj zahod ZDA je v zadnjih dneh zajela huda zima, ki je terjala vsaj 42 žrtev. Medtem se na južni polobli Zemlje, v Avstraliji, spopadajo z vročino, ki prav tako terja žrtve.

Zvezne države na srednjem zahodu ZDA so v noči na soboto in v soboto zajele intenzivne padavine v obliki snega in ledenega dežja. Povzročile so veliko škodo na so električni infrastrukturi. Okoli milijon gospodinjstev tako nima dostopa elektrike. Tudi zato je nenavadno intenzivna zima po zadnjih podatkih terjala vsaj 42 žrtev. Veliko ljudi je umrlo zaradi podhladitev, nekatero pa so se zastrupili zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida, ki je uhajal iz nepravilno delujočega električnega generatorja. Žrtve so terjale tudi poledenele ceste.

Bolnišnicam dostavljajo generatorje
Najbolj kritične razmere so v državi Kentucky, kjer je električni mrk prizadel kar 600.000 gospodinjstev, česar v tej državi ne pomnijo. Oblasti so prebivalce gospodinjstev, ki se segrevajo izključno na (ali s pomočjo) elektriko, da si poiščejo zatočišče pri sorodnikih ali v motelih. Zvezna agencija za izredne razmere (Fema) je državi poslala več deset generatorjev, namenjenih bolnišnicam in nekaterim drugim ustanovam, ki so ostale brez elektrike. Agencija ima pripavljene še več humanitarne pomoči, vendar je dostava otežena, saj so ceste ponekod zaledenele, oziroma neprevozne zaradi podrtih dreves. Sicer se pa ljudje poskušajo znajti, kakor jim razmere dopuščajo. V mestu Poplar Bluff (država Missouri) se nek moški segreva kar z žarom na plin, poroča portal USA Today.

Po zveznih državah od Teksasa in Indiane je zima udarila že prejšnje dni, ko so tod besneli snežni viharji.

V Avstraliji ljudje zaradi vročine dobesedno umirajo. © Reuters

 

V Avstraliji žrtve zaradi vročine
V Avstraliji, kjer v času naše zime vlada poletje, so ta teden namerili rekordno visoke temparature. Zaradi vročine poročajo o najmanj 20 smrtnih žrtvah peklenske vročine. Z visokimi temparaturami so se težko spopadli predvsem starejši, glavni vzrok za nenadne smrti pa so bile kapi in srčni napadi.

A vročina ni prizadela le starejših, saj je prekomerna uporaba klimatskih naprav v Melbournu povzročila tudi izpad elektrike, tako da je brez nje ostalo kar 300 000 ljudi. Moten je bil tudi javni prevoz, saj so nekateri vlaki zaradi neznosnih razmer morali prenehati obratovati, nehali pa so delati tudi nekateri semaforji, kar je na cestah Melbourna povzročilo veliko zmedo.

Živo srebro se je na jugovzhodu dvignilo preko 40 stopinj Celzija. Neznosna vročina traja že tri dni, če pa se bo nadaljevala še jutri, bodo v državah Victorija in Južna Avstralija podrli več kot 100 let star rekord.

Kako bo v Sloveniji?
Tudi pri nas za nedeljo napovedujejo sneženje, ki naj bi se v noči na ponedeljek razširilo čez vso Slovenijo. Snežnih viharjev in rekordnih temparatur sicer ne pričakujemo, a vse najnovejše vremenske informacije si kljub temu lahko kadar koli ogledate na našem vremenskem portalu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.