Svet
12738 ogledov

Preživeli turist povedal podrobnosti tragičnega dogodka

Hvar Relax turizem
Danes naj bi bili znani prvi rezultati toksikološke analize v povezavi s tragedijo, ki pretresa Hrvaško in Italijo. Medtem je eden izmed potnikov na plovilu, nekdanji italijanski senator, podal svojo izpoved.

Kot je znano, na Hrvaškem je včeraj na plovilu pri Hvaru umrl 57-letni italijanski menedžer Eugenio Vinci. Še pet ljudi s plovila so hospitalizirali v splitski bolnišnici, med njimi sta dva otroka, ki so ju najprej prepeljali v Split. Njuno stanje je še vedno kritično. Helikopter se je kasneje vrnil še po tri ljudi, ki so se počutili slabo.

Čeprav so sprva zaokrožile domneve, da so se italijanski turisti zastrupili s hrano, zdravniki sumijo, da je zgodba tako enostavna. Predvsem pediatri, ki se borijo za 5- in 14-letna otroka, brata in sestro, ponavljajo, da takšnih posledic zastrupitve s hrano še niso videli.

Hvar Tragično Svet Podrobnosti s Hvara. Otroka se za življenje še borita.

"Nenadoma nam je postalo slabo"

Bruno Mancuso | Avtor: Facebook Facebook

Italijanski mediji so medtem objavili, da je vseh šest zastrupljenih oseb z italijanskega mesta Sant’Agata di Militello na Siciliji. Nesrečni pokojni moški je bil generalni direktor italijanske modne znamke Pop 84. Bil je oženjen z Manuelo Fiasconaro, s katero imata 5-letnega sina. Poškodovano dekle je hčerka njegove partnerice.

Na plovilu je bil tudi župan omenjenega mesta in nekdanji senator Bruno Mancuso. Po oskrbi v bolnišnici je njegovo stanje stabilno. "Po večerji smo se vsi počutili slabo. Morda zaradi plinov na plovilu, morda zaradi hrane, za zdaj še ne vemo, kaj se je zgodilo. Vsi smo se naenkrat začeli počutiti slabo, nekateri so k sebi prišli hitro, žal ne tudi moj prijatelj Eugenio. Izgubil je zavest in pri padcu z glavo udaril ob steno. Dva otroka sta v zelo slabem stanju, upamo, da jima bodo lahko pomagali. Upam tudi, da se bo po obdukciji pokazal pravi vzrok dogodka," je povedal Mancuso.

Dodal je le še, da so pretreseni in zmedeni, da bi morali uživti na počitnicah, ki so se spremenile v tragedijo. Poudaril je še, da so vsi, ki so se zastrupili, spali na plovilu na desni strani. "Rekel bi, da je vzrok zastrupitve plin, ki se je v kabine prebil skozi odprtine za klimatizacijo. Menim, da je prišlo do okvare na tem sistemu. Prepričan sem, da ne gre za zastrupitev s hrano, saj otroka praktično nista okusila večerje, imata pa najhujše poškodbe," je za Večernji list povedal Mancuso.

Iz restavracije, v kateri so večerjali, se je šest odraslih in dva otroka odpravilo tik po polnoči. Njihova jadrnica je bila zasidrana v luki. To je bil komaj drugi dan skupnih počitnic dolgoletnih prijateljev, ki so na pot krenili iz Splita in med potjo že obiskali tudi Dubrovnik. Skupaj naj bi pluli osem dni.

"Ko smo prišli na jadrnico, smo odšli spat. Nedolgo zatem, okrog dveh ponoči, mi je postalo zelo slabo. Nekako sem prišel do kopalnice in bruhal. V istem času je postalo slabo tudi moji soprogi. Nekako sva se uspela pomiriti in odšla nazaj spat. Trdno sva spala do jutra, kot da bi bila hipnotizirana, ničesar nisva slišala."

Več odgovorov na številna odprta vprašanja tragičnega dogodka bo podala obdukcija. V Splitu je ob 10. uri napovedana tiskovna konferencac, na kateri naj bi pristojni podali prve rezultate obdukcije in toksikološke analize.

hrvaška policija Hvar Svet Vzrok tragedije klima? Hvar "Huje od zastrupitve" Svet To so turisti, ki so na Hvaru doživeli katastrofo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.