Svet
2589 ogledov

Pri Microsoftu pravijo: prestopite k naši konkurenci

Windows mobile phone Epa
S koncem leta bo uradno konec ambiciozne Microsoftove zgodbe.

Le še do 10. decembra letos bo Microsoft nudil podporo in posodobitve za svoj operacijski sistem Windows 10 Mobile. Nato bodo uporabniki nekdaj kar popularnih alternativnih telefonov ostali "na suhem".

Microsoft je leta 2015 še zadnjič skušal z velikim metom pri telefonih, potem ko je že leta 2012 začel zgodbo s prvo generacijo operacijskega sistema za telefone, takrat imenovan Windows Phone 8.

Leta 2015 pa je želel na področju operacijskih sistemov poenotiti svoje izdelke v eno osnovo z več različicami. Takrat predstavljeni sistem Windows 10 Mobile je bil namenjen mobilnim napravam z zasloni manj kot devet palcev, s čimer je želel odkriteje kot kadarkoli konkurirati Googlovemu Androidu in Applovemu iOS. Pri tem se je IT gigant zanašal na tesno povezavo in sinergije z oblačnimi storitvami, igralnimi konzolami in Windowsi, ki jih večina svetovnega prebivalstva uporablja na svojih prenosnih in stacionarnih računalnikih. A se ni izšlo, kljub začetnemu zagonu, investicijam (nakup Nokie) in številnim modelom mobilnikov in namenskih aplikacij, ki jih je gnal okenski sistem Windows 10 Mobile, so kupci ostali hladni. Dobrih lastnosti je bilo premalo, da bi pri mobilnih napravah sledila množična selitev iz obeh konkurentov.

Leta 2017 je prišla zadnja velika posodobitev sistema, nato pa je Microsoft napovedal ukinitev neuspešnega projekta.

Zdaj je po pisanju Spiegla prišlo novo Microsoftovo obvestilo, da naj obstoječi uporabniki od konca leta ne računajo več na kakršnokoli uradno pomoč. "Po izteku podpore svetujemo kupcem, naj preidejo na napravo, ki ima Android ali iOS," piše v sporočilu, nenavadnem za takšnega velikana IT, kot je Microsoft.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • McClain 23:03 20.januar 2019.

    hm, vsem ki uporabljamo OS in iOS, se zdi normalno da bi tole v kombinaciji z Windowsi na PC moralo delovati. Le zakaj ne???