Svet
66491 ogledov

Dvajsetletnica umrla zaradi tiramisuja

Tiramisu Profimedia
Obtožbe letijo na italijanskega proizvajalca tiramisuja. Sladice, ki se je prodajala kot veganska, a je bila kontaminirana

V resnici je sladica po prvih analizah vsebovala sledi mleka, ki so bile usodne za mladenko. Alergična je bila na mleko.

Dvajsetletnica je zaradi anafilaktičnega šoka padla v komo, kasneje pa umrla.

Štirje osumljenci

Gre za izdelek proizvajalca iz Milana z blagovno znamko Mascherpa, ki so ga umaknili s trgovskih polic in predali v analizo italijanskemu Ministrstvu za zdravje. Med osumljenimi so lastnik, vodja proizvodnje in dva zaposlena.

Obenem so preiskovalci vzeli pod drobnogled tudi vegansko majonezo, ki jo je dekle tistega večera jedlo v sendviču. Dekle je bilo alergično tudi na jajca.

"Po dveh žličkah se je zgrudila"

"Prosila je za seznam alergenov. Ko je pojedla dve žlički, se je zgrudila," je povedal fant umrlega dekleta. Po njegovih besedah je bilo dekle zelo skrbno. Preden je pojedla sladico, je zahtevala seznam alergenov in pregledala etiketo, kjer je pisalo, da bi hrana lahko vsebovala sledi oreščkov, ne pa tudi mlečnih izdelkov, na katere je bila alergična.

Ko se je dekle prepričalo, da je hrana zanjo varna, se je prvič v življenju odločila, da poskusi sladico "Tiramisun". Tako naj bi zaključila večerjo v restavraciji Corso Garibaldi, ki jo je pogosto obiskovala ker je bila 100 % veganska. Dve žlički sta bili dovolj, da ji je postalo slabo. Začela je kašljati, tožila zaradi astme in odhitela na stranišče, da bi izbruhala, kar je pojedla. Žal ji ni uspelo, pomagala niso niti zdravila, ki jih je imela s seboj. Kmalu je omedlela, umrla je po desetih dneh kome.

DARS napačna smer avtocesta Grozljivo Svet Na avtocesti nenadoma polkrožno obrnila. To je sledilo ... rešilec Bizarno Slovenija Pri Črnomlju pred hišo našli mrtvo žensko. Neverjetno, zakaj je umrla.

Kako je prišlo do kontaminacije?

Vzorce sladice so vzeli že usodnega 26. januarja, ko je dekle doživelo anafilaktični šok.

Naslednje jutro so metropolitanski tehniki Ats in karabinjerji Nas izvedli preglede tako v laboratoriju Assago kot na prodajnih policah v Milanu. Po razpoložljivih podatkih so preiskovalci v obratu ugotovili, da proizvodnja veganskih piškotov poteka na istem traku kot proizvodnja maskarponejeve kreme, kar bi moralo biti strogo ločeno. Tu je prišlo najverjetneje do kontaminacije "veganskega" živila. 

Preiskovalci so ugotovili, da je bila v restavraciji z jajci kontaminirana tudi "veganska" majoneza.

Komentarjev 10
  • LukaMB 19:38 12.februar 2023.

    Nekoč tega ni bilo, to je nekakšna moderna bolezen povezana tudi s prisiljenim in ne preveč zdravim veganstvom. V preteklosti ni bilo toliko smrtnih primerov zaradi tega, kot jih je danes. Nekateri so očitno že rojeni s pomanjkanjem oziroma zmožnostjo ...prikaži več presnove določenih snovi ali pa so to namerno vcepili ljudem preko nekakšnih cepiv. Lahko je tudi posledica nezdrave prehrane na splošno, ki vsebuje preveč kemije in čudnih aditivov.

  • Alex Kodek 19:52 11.februar 2023.

    ma to je zanalašč iz inata naredila, se spomnim, kako se je davila na enem taboru na rainbow ena vesna šajn, lol, ko so ji povedali, da je paprika iz žita in da ima kao namišljeno endometriozo in da ne ...prikaži več sme uživati glutena, čeprav je normalno žrla kruh .. skratka, to tak folk počne zanalašč in se nekaterim tako dobro uspe pretvarjati, da na koncu crknejo od tega ...

  • Avatar NickMason
    NickMason 19:45 11.februar 2023.

    Veganski starši ,potem so otroc še bolj občutljivi in vsaka generacija je samo še slabša,že vsaka malenkost jih celo ubije.