Svet
15 ogledov

Priča ali osumljenec?

Ivo Sanader na sodišču Pixsell
Sojenje Sanaderju. Je predsednik uprave Mola lahko priča ali osumljenec?

Na sojenju bivšemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju za domnevni sprejem podkupnin od avstrijske banke Hypo Alpe Adria in madžarske energetske družbe Mol je njegova obramba predlagala svoje priče. Med njimi je tudi predsednik uprave Mola Zsolt Hernadi, kar pa je tožilstvo zavrnilo. Po njihovem mnenju namreč predsednik uprave Mola Hernadi ne more biti ne priča niti osumljenec, ampak zgolj obtoženec skupaj s Sanaderjem. Madžarska je zavrnila tudi zaslišanje Hernadija s pojasnilom, da bi to ogrozilo madžarsko nacionalno varnost, sicer pa preiskava poteka tudi proti Hernadiju.


Po predlogih obrambe in nasprotovanju tožilstva je sodnik Ivan Turudić odredil premor, med katerim bo sodni svet odločal o pričah in dokazih, ki jih bodo uvrstili v postopek. Nato bodo zaslišali še priče za prvo točko obtožnice, ki Sanaderja bremeni, da je sredi 90. let prejšnjega stoletja prejel pol milijona evrov nezakonite provizije Hypo banke.

Sanaderju v podporo nekdanji kolegi

Za priče so predlagali tudi več članov Sanaderjeve vlade, med drugim podpredsednike Damirja Polančca, Slobodana Uzelca in Božidarja Pankretića, pa tudi predsednika koalicijske Hrvaške kmečke stranke (HSS) Josipa Friščića. V klopi za priče želijo videti še nekdanjega tiskovnega predstavnika vlade in HDZ Ratka Mačka.

Tožilstvo načeloma ne nasprotuje omenjenim pričam iz vlade, meni pa, da poskuša obramba zavlačevati postopek s pričanji in dokumenti, ki niso relevantni za bistvo postopka, posebej zato, ker naj bi obstajali številni materialni dokazi proti Sanaderju.

Pričal bo tudi nekdanji minister

Po odločitvi sodnega sveta o pričah in dokazih bosta danes v primeru Hypo pričala Tomislav in Vladimir Kurelec, v petek pa še bivši zunanji minister Mate Granić, ki je bil vodja hrvaške diplomacije v času, ko se je Sanader kot njegov pomočnik pogajal o 20 milijonih evrov posojila za nakup hrvaških diplomatskih predstavništev.

Sanaderja bremenijo tudi vojnega dobičkarstva, ker je bil omenjeni sporni posel sklenjen med vojno na Hrvaškem. Bivši premier je zanikal vse obtožbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.