Svet
15 ogledov

"Prihajajo še bolj nevarni časi"

denar Žurnal24 main
Tako svari predsednik Svetovne banke Robert Zoellick, ki svetovnemu gospodarstvu napoveduje "nove in še bolj nevarne čase".

Robert Zoellick je za avstralski časnik Weekend Australian dejal, da so dolžniške težave v evroobmočju bolj skrb vzbujajoče kot "srednje- in dolgoročni" problemi, s katerimi so se soočile ZDA. "Smo v zgodnjih trenutkih nove in drugačne nevihte, ne gre za enako situacijo kot leta 2008," je dejal.

"V zadnjih nekaj tednih se je svet iz obdobja razburkanega zelo hitrega okrevanja, med katerim so se odpirali novi trgi, nekatera gospodarstva, kot je Avstralija, pa so imela ugodno rast, premaknil v novo in nevarnejšo fazo," je pojasnil Zoellick.

Za Grčijo in Portugalsko ni upanja

Zoellick meni, da bi se struktura evroobmočja "lahko izkazala za najpomembnejši" izziv, s katerim se trenutno sooča svetovno gospodarstvo. Za Španijo in Italijo je še nekaj upanja, zaradi dolga prizadeti Grčija in Portugalska pa sta nezmožni devalvacije. Dosedanje ukrepanje EU po Zoellickovih besedah ni prineslo zadovoljivih učinkov.

Zoellick britanskemu premierju Davidu Cameronu svetuje, naj ga nedavni nasilni izgredi na ulicah večjih britanskih mest ne odvrnejo od varčevalnih ukrepov, ki so sicer najostrejši v zadnjih desetletjih. Poudaril je, da so tovrstni ukrepi "resnično potrebni".

Investitorji se zdaj tudi sprašujejo, ali največji gospodarstvi v evroobmočju, Nemčija in Francija, lahko nadaljujeta z jamčenjem za dolgove drugih držav, ne da bi ob tem izgubile svoje visoke bonitetne ocene in same postale žrtve krize.

Moč in vpliv pridobiva Kitajska

Zoellick pravi, da se moč, vpliv in teža z zelo veliko hitrostjo prenašajo v države v razvoju s Kitajsko na čelu, ki pa jo je opisal kot "zadržano" v globalnem sistemu.

Po Zoellickovih besedah se Peking trenutno sooča z veliko pomembnimi notranjimi vprašanji, kot je zagotavljanje okolju prijazne industrije, reforma finančnega sistema ter ravnovesje med podjetji v državni lasti in zasebnimi podjetji.

Komentarjev 2
  • nergač 18:34 13.avgust 2011.

    drugo leto odklopimo tri vagone od vlaka . Morda šele 2013, če bodo neodločni kot so EU birokrati vedno.

  • mirko 18:30 13.avgust 2011.

    Zopet nekdo,ki je na visokem položaju in dela za hudiča (grabežljive in pohlepne kapitaliste).