Svet
18 ogledov

Prisilno preseljevanje in streljanje psov

potepuški pes Shutterstock
Organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) obtožuje oblasti v Azerbejdžanu za nasilno preseljavanje v okviru gradnje koncertne dvorane za Evrovizijo 2012.

Azerbajdžanske oblasti prisilno izseljujejo prebivalce iz zadnje stavbe v bližini dvorane, ki jo gradijo za Evrovizijo 2012, poroča Human Rights Watch (HRW). V skladu z nacionalnim in mednarodnim pravom o človekovih pravicah bi morale oblasti izvesti preiskavo o zakonitosti ukrepov in oškodovanim stanovalcem ponuditi ustrezno nadomestilo.

Stotine ljudi je že moralo zapustiti svoje domove okrog glavnega trga v prestolnici Baku, kompenzacija pa je neprimerna, poroča organizacija.

Pregnala ga je domovina, ki ji je dal pol življenja

Gradbeni delavci so se devetnadstropne stavbe lotili od zgoraj navzdol, je HRW povedala ena od stanovalk. Začeli so pri strehi. Stanovalci v devetem nadstropju so se že izselili, 15. februarja pa so vsem v 8. in 7. nadstropju naročili, naj se izselijo. Med njimi je tudi družina Rafika Gusseinova, kapetana azerbajdžanske mornarice, čigar družina je morala oditi do poldneva. Veliko so pustili za sabo, saj niso imeli časa, da bi se izselili. "Ta človek je dal domovini pol svojega življenja, zdaj pa ga mečejo iz lastnega stanovanja kot zadnjega psa," je povedala soseda Gusseinovih. Dali so mu 380 manatov (nekaj manj kot 290 evrov) za začasno stanovanje.

Priprave na Evrovizijo obsegajo streljanje psov in klanje mačk

Za tekmovanje za pesem evrovizije gredo dlje od gradbenih del. Na ulicah podnevi in ponoči streljajo potepuške pse, mačke pa zastrupljajo ali koljejo, da bi ulice Bakuja pripravili za turiste. Predsednik se je na poziv k prenehanju nasilja nad živalmi odzval, da je to v Azerbajdžanu nezakonito in se ne dogaja. A fotografije govorijo drugače.

“Vlada nima zavetišča za potepuške pse in mačke. NJihova trupla zažgejo," pojasnjuje Azer Garayev, predstavnik azerbajdžanskega društva za zaščito živali. Država krši evropsko konvencijo za zaščito živali, ki jo je podpisala leta 2003. Ta oblasti med drugim poziva k nadzorovanju populacije živali na ulicah tako, da jim ne povzročajo bolečine, trpjenja ali stresa.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 23:28 05.marec 2012.

    U božji materi dobiti 300€ subvencije za najemniško stanovanje , je točno trikrat preveč. Za ta denar ga dobiš v LJ , da o MB ne govorimo. Zgleda, da so eni rojeni samo za delanje zgage in gaganje u tri pirovske.

  • privat 10:10 19.februar 2012.

    na koncu kaj so pa na dolenskem delali lovci z policijo da so zginili potepuški psi...videl sem osebno teči lovca z puško po naselju za psom v dretju da ga bo ustrelil...ah ta azerbedžan je pa nekulturen pri nas pa ...prikaži veča je taka kultura..ha ha

  • privat 10:07 19.februar 2012.

    pa verjetno je vse res...klanje mačk?' ha ha kaj je to kdo videl?? Verjetno ta neodgovorni novinar..mačko moraš ujeti ,da je zakolješ..bolj verjetno je streljanje ali zastrupljanje..no tega jaz tudi nisem videl..