Svet
5 ogledov

Slovenija priznala premoč

Prostori, kjer zaseda Varnostni svet Združenih Narodov. Shutterstock
V Varnostnem svetu ZN bo prihodnji dve leti sedel Azerbajdžan, ki bo tako zasedel izpraznjeno mesto. Slovenija je po 16 krogih priznala premoč.

Glasovanje za mesto, na katerem je zadnji dve leti sedela Bosna in Hercegovina, se je začelo že v petek, a se je po devetih krogih zaključilo. V ponedeljkovem nadaljevanju je Sloveniji sicer uspelo zmanjšati zaostanek za Azerbajdžanom za devet glasov, a se je kasneje tehtnica spet prevesila na njihovo stran.

V 15. krogu je bil izid 117 proti 76 za Azerbajdžan. To je bilo sicer še vedno premalo od zahtevanih 129 glasov. A ker tudi naslednji krog ni prinesel preobrata v slovensko korist – Slovenija je sicer pridobila en glas, a je bil rezultat še vedno 116 proti 77 v korist Azerbajdžana – se je slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, ki opravlja tekoče posle, odločil odstopiti od kandidature. Pri tem je Azerbajdžan vnovič obtožil negativne kampanje proti Sloveniji, a, kot je dejal, je rezultat jasen in Sloveniji ne preostane drugega, kot da se umakne.

Kljub porazu po dveh dnevih volitev je Žbogar kampanjo označil za uspeh: "Ta kampanja je razširjala obzorja slovenske zunanje politike, čeprav na koncu nismo bili izvoljeni. Porinila nas je iz spon regije Zahodnega Balkana in EU v razmišljanje o globalnih vprašanjih, rešitvah za probleme in iskanje partnerjev izven naše okolice."

"Ne odobravamo poteka kampanje"

"V tekmo za sedež v Varnostnem svetu smo vstopili pred 11 leti. Verjamemo, da smo dobra kandidatka in da bi dobro zapolnili sedež v Varnostnem svetu. Naša kampanja je bila vedno za Slovenijo, za vrednote, ki jih predstavljamo. Nikoli nismo vodili kampanje proti katerikoli drugi kandidatki," je dejal v nagovoru Generalni skupščini.

"Ne odobravamo tega, kako je kampanja potekala in kako so potekale te volitve. Vendar pa trenuten rezultat govori sam zase in podpora tega telesa je očitna. Zato umikam našo kandidaturo," je dejal Žbogar in se hkrati zahvalil vsem državam, ki so Slovenijo podpirale do konca. Pri tem je požel bučen aplavz prisotnih diplomatov.

Izvoljen s 155 glasovi za

Države so morale še v 17. krog glasovanja, saj je moral Azerbajdžan prejeti dvotretjinsko podporo glasujočih držav. Od 193 članic se je v tem krogu vzdržalo kar 24 držav, zaradi česar bi za izvolitev zadostovalo že 113 glasov. Azerbajdžan je bil nato izvoljen s 155 glasovi. Slovenija je kljub odstopu od kandidature prejela 13 glasov, Madžarska, ki je iz tekme izpadla že v petek, pa je dobila en glas.

Komentarjev 3
  • privat 16:17 26.oktober 2011.

    kaki politiki doma ,taki tudi na tujem!! Kdo pa je mislil da naši politiki znajo opravljati svojega dela??..

  • Stolp 11:22 25.oktober 2011.

    Cccc, slabo je Jelinčič opravil svoj posel v Azerbajđanu.

  • 1111 09:38 25.oktober 2011.

    ...do kje so naši politiki in EU poslanci pripeljali našo državo! Ugled 1A'!!! BRAVO!!