Slovenija
20 ogledov

Maratonsko glasovanje se nadaljuje

združeni narodi EPA
Bitki za peti sedež med nestalnimi članicami Varnostnega sveta ZN med Slovenijo in Azerbajdžanom ni videti konca.

"Iščemo rešitev in sem se že pogovarjal z azerbajdžanskim ministrom o možnih izhodih iz trenutnega položaja. Zaenkrat še brez rešitve," je po štirinajstih krogih glasovanja na Twitterju zapisal slovenski zunanji minister Samuel Žbogar.

V štirinajstem krogu je Slovenija prejela 81 glasov, enega več kot v prejšnjem krogu. Azerbajdžan pa je prejel 110 glasov, enega manj kot v krogu pred tem.

V 14. krogu je znova glasovalo 192 članic Generalne skupščine ZN, ena manj od vseh. Ponovno se je ena država vzdržala. Za izvolitev je bilo v tem krogu potrebnih 128 glasov. Zdaj že poteka glasovanje za 15. krog.

Volitve se bodo nadaljevale, dokler ena od kandidatk ne bo dobila potrebne dvotretjinske večine glasov držav, ki so glasovale. Za izvolitev je potrebnih 129 glasov, če glasujejo vse članice ZN. Glasovanje se lahko konča, če se ena od kandidatk vda, pojavi tretja kandidatka ali pa pride do delitve mandata med državama.

Neuradno naj nekaj zahodnih držav ne bi želelo, da Slovenija izstopi iz tekme, piše STA. Poleg Francije naj bi bile na strani Slovenije tudi ZDA, medtem ko ima Azerbajdžan močnega zaveznika v Rusiji.

Francija v ofenzivo za Slovenijo

Slovenijo naj bi v petek pred porazom v tekmi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN rešila Francija. Konec tedna je ta velesila zagnala pravo ofenzivo v lobiranju za to, da bi Slovenija v današnjem glasovanju vendarle premagala tekmeca Azerbajdžan. To piše angleško govoreči azerbajdžanski portal trend.az, ki se sklicuje na ameriški portal Reporter, ta pa na neimenovane vire v diplomaciji.

Kot je znano, so v generalni skupščini ZN v petek po devetih krogih prekinili glasovanje o tem, katera izmed obeh omenjenih držav bo postala naslednja nestalna članica Varnostnega sveta. Prekinitev je dosegla Francija, saj je med razpravo zahtevala simultan prevod v francoščino in s tem proceduralno blokirala nadaljevanje maratonskega glasovanja, ki bi se zaradi vse višjega vodstva Azerbajdžana in naveličanosti glasovalcev verjetno že v naslednjem krogu končalo z njegovo zmago, za katero potrebuje najmanj dve tretjini glasov na glasovanju prisotnih članic.

Po poročanju diplomatskih virov je francoska diplomacija aktivno lobirala za Slovenijo po vsem svetu. Očitno bo ponedeljek v ZN zelo vroč, naj bi pisalo v članku Reporterja, ki pa smo ga sami zaman iskali.

Negativna kampanja se je obrestovala

Azerbajdžan naj bi imel sicer trdno podporo stalnih članic Rusije in Kitajske, medtem ko želijo predvsem države iz EU v Varnostnem svetu prihodnji dve leti delovati skupaj s slovenskimi predstavniki.

Kako pomembno je glasovanje, pričajo tudi številna darila, ki so jih prejeli elektorji, poleg mamljivih poslov za svoje glasovalke pa naj bi se Azerbajdžan skliceval na dejstvo, da je Slovenija že bila nestalna članica VS, poleg tega pa bi imele države EU s Slovenijo v VS preveliko moč.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je zaradi današnjega glasovanja podaljšal svoje bivanje v ZDA, potem ko je v prvih krogih glasovanja kazalo, da bo po porazu Madžarske Slovenija dokaj lahko opravila tudi z Azerbajdžanom. V minulih dneh je Žbogar izrazil ogorčenje nad negativno kampanjo Azerbajdžana. V VS za 2012 in 2013 manjka le še članica iz vzhodnoevropske kvote. Že v petek so bile za članice izglasovane Gvatemala, Pakistan, Togo in Maroko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.