Svet
5 ogledov

Prispelo 51 prijav

pukanic_2410_3 Žurnal24 main
Po sobotni objavi fotorobotov domnevnega osumljenca za umor hrvaškega medijskega magnata Iva Pukanića je policija prejela že 51 prijav. Preiskovalci naj bi bili blizu rekonstrukciji zločina.

"Do sedaj smo prejeli 51 prijav državljanov, ki trdijo, da so prepoznali vsaj eno od oseb na fotorobotih," je sporočil Krunoslav Borovec, načelnik urada direktorja hrvaške policije. Dodal je, da je policija preiskala že večino prijav, vendar brez konkretnih rezultatov. "Pozivam medije, naj ne vodijo vzporedne preiskave," je opozoril Borovec in dodal, da je preiskava  znatno globlja, kot bi lahko sklepali iz poročil medijev, vendar nekaterih ugotovitev zaradi interesa preiskave ne morejo sporočiti javnosti . Kot je znano, je zagrebška policija v soboto objavila fotorobot (domnevno enega) osumljenca, ki naj bi sodeloval pri atentatu na lastnika tednika Nacional Iva Pukanića in v katerem je umrl tudi Niko Franjić, vodja Nacionalovega marketinga.

Avstrija o možni srbski zaroti
"Zaradi najnovejših umorov na Hrvaškem Avstrija ne namerava blokirati predpristopnih pogajanj Hrvaške za pridružitev EU," je v petek v Luksemburgu zagotovila avstrijska notranja ministrica Maria Fekter. Presenetila je z izjavo, da bi lahko bili ozadju četrtkovega dvojnega umora srbski krogi, ki "jim je v interesu blokada pristopa Hrvaške k Evropski uniji".

Da serija umorov v zadnjih tednih na Hrvaškem ne bo vplivala na proces pristopanja Hrvaške k EU, je ocenil tudi veleposlanik EU na Hrvaškem Vincent Degert in hkrati hrvaške oblasti pozval k bolj odločnemu boju proti organiziranemu kriminalu. Iz urada visokega predstavnika EU za zunanjo in varnostno politiko Javierja Solane so sporočili, da bo "pred sodiščem razrešeni primer dvojnega umora potrdil zrelost Hrvaške za pristop k EU".

V preiskavo Pukanićevega umora se je vključila tudi policija Republike srbske. Po mnenju načelnika uprave kriminalistične policije Gojka Vasića je Pukanićeva likvidacija problem cele regije in policije vseh držav z območja nekdanje Jugoslavije. "Kriminalci se gibljejo povsod. Zanje ni nobenih meja, zato morajo policije sodelovati in si izmenjavati informacije, če želijo držati korak z njimi," je še povedal Vasić.

Iz ministrstva za notranje zadeve Srbije so medtem sporočili, da še nimajo nikakršnih informacij o tem, da bi bil v Pukanićevo likvidacijo vmešan tudi kakšen srbski državljan. Nekateri srbski mediji so namreč poročali, da naj bi Pukanića umoril član zemunskega klana Sretko Kalinić.

Žalna knjiga ob smrti Iva Pukanića na Nacionalu © 24sata

 
Bomba je bila skrita v smeteh
Pukanića in Franjića je ubila eksplozija petih kilogramov plastičnega eksploziva, je novinarjem Večernjega lista povedal neimenovan vir. Tako veliko količino eksploziva so uporabili zaradi atentata na odprtem prostoru. Bomba naj bi bila nastavljena v smeteh poleg lexusa in naj bi bila daljinsko aktivirana. Obstaja zelo majhna verjetnost, da so za sprožitev eksploziva uporabili mobitel, saj pušča sledi, še trdi vir. Kljub temu so tajne službe od vseh mobilnih operaterjev zahtevale izpis klicev, ki so bili opravljeni v bližini atentata neposredno pred eksplozijo.

Eksploziv sprožil fantomski delavec
Portal 24sata poroča, da je policija čedalje bližje rekonstrukciji zločini, pri katerem naj bi sodelovali dve osebi. Eden od storilcev se je pripeljal z motornim kolesom – z že pritrjenim eksplozivom – in vozilo parkiral. Drugi naj bi se preoblekel v delavca in se pridružil delavcem, ki so obnavljali pročelje stavbe neposredno ob parkirišču. Ker ni bil sumljiv, je lahko mirno čakal na trenutek, ko se je Pukanić približal avtomobilu, in sprožil eksploziv. V gneči in paniki, ki sta nastali po sprožitvi bombe, je lahko zapustil prizorišče. Pri tem ga je videlo več prič, na podlagi njihovih izjav je policija izdelala dva fotorobota osumljenca, ki so ju v soboto javno objavili. Sicer pa bi po navedbah hrvaške policije v atentatu lahko sodelovalo več oseb.

Pukanićev poslednji dan
Prijatelji družine Pukanič so za 24sata razkrili, kako je Pukanić preživel svoj poslednji dan. Zjutraj se je zbudil dobre volje in šel v sobo hčere Sare (17) ter ji pripovedoval šale in dovtipe. Obljubil ji je, da ji bo med potjo iz službe kupil nove čevlje. Nad Sarino željo, da ji kupi čevlje s peto, je sprva negodoval, nato pa se vdal z besedami: "Saj je že čas, da se začneš urejati po žensko." Domenila sta se, da bo Sara še pred odhodom v šolo izbrala primerno obutev, oče pa bo jo dvignil na poti domov, kar pa mu ni bilo več usojeno. 17-letno hčer je o tragediji obvestila botra, medtem ko si je umivala lase.

Če Pukanić ni napisal oporoke, si premoženje delita žena in hči
Ivo Pukanić je aprila, le tri dni pred prvim poskusom atentata nase, skupaj z drugimi solastniki prodal 50-odstotni delež v skupini NCL Media avstrijskemu podjetju Vienna Capital Partner. Po nekaterih podatkih je bil ta delež vreden okoli 50 milijonov kun (6,9 milijona evrov). Skupina NCL Media sicer poleg Nacionala izdaja še nekaj časopisov, med njimi sta tudi brezplačni časopis News in revija za ženske Extra. Poleg hiše v središču Zagreba, ki jo je v začetku leta kupil za 8,5 milijona kun (1,17 milijona evrov), je imel Pukanić tudi stanovanje v najdražji stavbi v Zagrebu, v galeriji Importanne v Vlaški ulici. Če Pukanić ni napisal oporoke, si bosta njegovo premoženje razdelili žena Mirjana in hči Sara .

Pokojni Ivo Pukanić in njegova žena Mirjana sta bila v procesu razveze, ki pa še ni končan. To pomeni, da bi lahko Mirjana Pukanić poleg polovice premoženja Ive Pukanića dobila tudi 12,5-odstotni delež v skupini NCL Media, s tem pa tudi delež v Nacionalu. Če je Pukanić vendarle napisal oporoko in ženi ni zapustil ničesar, ji po zakonu o nasledstvu še vedno pripada nujni delež, in sicer v višini 6,25 odstotkov Nacionala.

V začetku leta je umrla Pukanićeva tašča Marija Jusup , ki naj bi bila po mnenju nekaterih virov tista, ki je zetu omogočila ustanovitev Nacionala. Jusupova je svoje premoženje, ki ga je dobila z vodenjem lokalov v Nemčiji, zapustila svoji vnukinji Sari, ki bo kmalu dopolnila 18 let.

Tako bo Sara dobila stanovanje, pred katerim so poskusili ubiti Pukanića, hišo ob obali in vse prihranke Marije Jusup.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.