Svet
1303 ogledov

Prodajali neustrezno konjsko meso

Mleto meso Reuters
Poceni konjsko meso, neprimerno za prehrano ljudi, so prodajali kot dražjo kakovostno teletino.

Europol je razbil mednarodno verigo nezakonite trgovine s konjskim mesom in pri tem prijeli 66 ljudi. Kriminalna mreža naj bi poceni konjsko meso, ki ni bilo primerno za prehrano ljudi, ker je vsebovalo zdravila proti vnetju za živali, prodajala kot dražjo kakovostno teletino. Domnevnega vodjo kriminalne združbe, nizozemskega trgovca z mesom, so prijeli v Belgiji. Ostalih 65 so jih prijeli v Španiji in so obtoženi zlorabe živali, ponarejanja dokumentov, zločinov zoper javno zdravje, pranja denarja in sodelovanja v kriminalnih združbah.

Škandal s konjskim mesom je izbruhnil leta 2013, ko so inšpektorji na Irskem v trgovinah verige Tesco v pleskavicah odkrili konjsko meso. Kasneje se je izkazalo, da je šlo v nekaterih izdelkih izključno za konjsko meso, čeprav je bilo na deklaracijah navedeno drugače. Preiskava je pokazala, da za tem verjetno stoji nizozemski državljan, ki se ukvarja s konjskim mesom, a ni bilo znano, kje je.

Lani poleti so španske oblasti odkrile nepravilnosti pri konjskem mesu, ki ni bilo ustrezno označeno in izvoženo. Preiskava je policiste pripeljala do nizozemske-ga trgovca z mesom, domnevno vpletenega že v afero na Irskem, ki je mrežo upravljal iz Španije. Španska policija je v preiskavi sodelovala s preiskovalci v Belgiji, Franciji, Italiji, na Portugalskem, v Romuniji, Švici in Veliki Britaniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.