Svet
19 ogledov

"Propad Grčije hujši kot Lehman Brothers"

Iz Aten poročajo o spopadih med policijo in protestniki. (Reuters) Žurnal24 main
"Dobro zdravilo je včasih grenko, a tudi učinkovito," je Grčiji dejal nemški zunanji minister Guido Westerwelle.

Potem ko sinoči kljub večurnemu sestankovanju v Luksemburgu evroskupina ni dosegla končnih odločitev o pomoči Grčiji, danes nadaljujejo sestankovanje.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je Grčijo pozval, naj izpolni zaveze za ureditev javnih financ. "Dobro zdravilo je včasih grenko, a tudi učinkovito," je dejal in zatrdil, da si bo Nemčija prizadevala za zaščito skupne evropske valute ter evropskega projekta.

Kot je znano, bi morala Grčija v sklopu petega obroka pomoči te dni prejeti 12 milijard evrov od skupno 110 milijard evrov. Dogovor o izplačilu denarja so ministri preložili na začetek julija. Dokler grški parlament ne bo uzakonil varčevalnih in reformnih ukrepov ter privatizacije, evroskupina ne želi sprejeti niti političnega dogovora.

"Dolgove naj rešijo sami"
S privatizacijo naj bi Grčija do leta 2015 zbrala 50 milijard evrov. Nekatere države (npr. Nemčija) se zavzemajo za to, da bi Atene celotno vsoto porabile za znižanje ogromnega grškega javnega dolga, druge (Finska, Nizozemska, tudi Slovenija) pa za to, da bi šel del tega denarja v začasni mehanizem za zagotavljanje stabilnosti evra kot jamstvo, da bodo posojila Grčiji povrnjena.

Stališče nekaterih je bolj ostro – londonski župan Boris Johnson denimo meni, da bi morali Grki svoje dolgove rešiti sami, Evropska unija pa bi jim morala ukiniti evre. Urednik gospodarstva na BBC News Robert Peston pa ugotavlja, da bi bilo "pustiti Grčijo brez nadzora verjetno bistveno slabše za globalno ekonomijo kot kolaps Lehman Brothersov".

Potrebujejo celo več?
Po nekaterih podatkih naj bi Grki potrebovali tudi do 120 milijard evrov dodatne pomoči. Ta ji bo izplačana v naslednjih treh letih, in sicer iz začasnega sklada za pomoč državam z evrom.

Grški parlament naj bi o varčevalnih ukrepih grške vlade pod vodstvom Georgea Papandreuja glasoval v sredo.

Komentarjev 1
  • Altesse 18:17 20.junij 2011.

    Dajmo revežom Grkom, samo da bodo imeli oni in da bodo Francozi zadovoljni. To da sami nimamo in da smo na pragu bankrota sami, ni pomembno! Naj živi EU!!!!