Svet
7 ogledov

Protesti po vsej Evropi

koÅ¡tunica afp Žurnal24 main
Teden dni po razglasitvi neodvisnosti Kosova se strasti v Evropi še niso umirile. Tudi ta konec tedna so potekali protestni shodi Srbov po Evropi.

Okoli 1000 ljudi, ki so protestirali v Kosovski Mitrovici, so bili deležni rock koncerta. Na odru je visel poster ruskega predsednika Vladimirja Putina, na katerem je pisalo "Rusija, pomagaj!“

Mirni protesti so potekali tudi v v Atenah, v Salzburgu, Moskvi, Sankt Peterburgu, Marseilleu, Köbenhavnu, Melbournu, Londonu, Hamburgu in več drugih nemških mestih, Pragi, Bruslju, Ženevi in na Dunaju. Nad Dunaju se je peščica od 8000 protestnikov spopadla s policijo, ki ji je uspelo umiriti razmere.

Danes Kosovo, jutri Bruselj?
Srbi v Bruslju so opozorili, da so se odprla vrata za separatizem po vsej Evropi. Opozorilo so podkrepili s transparenti: Danes Kosovo, jutri Bruselj? V Ženevi se je več tisoč ljudi zahvaljevalo Putinu za podporo.

Shod v Sloveniji odpovedan
Shod proti neodvisnosti, ki ga je za nedeljo napovedala Zveza srbskih društev Slovenije, je bil v znak spoštovanja ob smrti Janeza Drnovška odpovedan. Protest bodo izvedli prihodnjo nedeljo, 2. marca.

Kljub temu se je pred pravoslavno cerkvijo sv. Cirila in Metoda v Ljubljani opoldne zbralo okoli sto ljudi. Izgredov ni bilo, množica se je v miru razšla do poldruge ure popoldne. Dogodek je sicer nadzorovala policija, ki je v ta namen okrepila nadzor pred ameriškim veleposlaništvom in samim krajem dogodka.

ZDA naj prekliče priznanje Kosova
Srbski premier Vojislav Koštunica je pozval ZDA, naj prekličejo odločitev o priznanju neodvisnosti Kosova in s tem ponovno vzpostavijo vladavino mednarodnega prava. "ZDA morajo preklicati odločitev o priznanju lažne države na ozemlju Srbije in omogočiti, da Varnostni svet potrdi veljavnost resolucije 1244, ki zagotavlja suverenost in ozemeljsko integriteto Srbije," je povedal srbski premier. " To je pravi način, da se ponovno vzpostavi veljavnost temeljnih načel mednarodnega prava in Ustanovne listine ZN na Balkanu," je še dodal.

Po pojasnilih Koštunice je zdaj na ZDA odgovornost, da omogočijo, da se stvari vrnejo v prejšnje stanje in da se prek potrditve resolucije 1244 v Varnostnem svetu ZN obvarujeta stabilnost in mir v regiji. "V nasprotnem primeru, z nadaljevanjem politike sile, se bo samo poglobila kriza, ki spodkopava temelje celotnega svetovnega reda in preti, da ogrozi mir in stabilnost, ne samo na Balkanu," je izpostavil srbski premier.

Koštunica je ob vsem tem poudaril, da srbska vlada visoko ceni opredelitev velikega števila držav, ki niso priznale "lažne države" na tleh Srbije. "Vse te države na ta način branijo mir, stabilnost in svobodo kot najvišje vrednote današnjega sveta."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.