Svet
22 ogledov

Protesti v Egiptu: "Poti nazaj ni"

Protestniki na trgu Tahrir Reuters
Demonstracije v Egiptu so zahtevale smrtne žrtve. Število mrtvih se je povzpelo nad dvajset, ranjenih je okoli 2.000. Vojska je sprejela odstop vlade.

Po poročanju Reutersa je bilo včeraj v spopadih med egiptovsko policijo in demonstranti na kairskem trgu Tahrir ubitih 13 ljudi. Po navedbah egiptovskega ministrstva za zdravje je bilo v nedeljskih demonstracijah ubitih deset ljudi, v protestih ta konec tedna pa je bilo 1.700 ljudi ranjenih. "Poti nazaj ni, tega nasilja ne moremo pomesti pod preprogo," je dejal eden od protestnikov na trgu Tahrir, Essam Gouda.

Tudi danes (tretji dan zapored) se spopadi med varnostnimi silami in protestniki nadaljujejo. Od sobote do danes je umrlo najmanj 22 ljudi. Poročali so sicer, da je mrtvih več kot 30 ljudi, a se je kasneje izkazalo, da niso bile vse smrti povezane s protesti. V nasilju, ki je izbruhnilo tudi v Aleksandriji in Suezu, je bilo poleg tega ranjenih več sto ljudi.

Volitve so še v zraku

Egiptovska vlada je že v nedeljo vojski, ki ima oblast v državi, podala odstop. Ali ga je vojska sprejela ali ne, ni znano. Nekateri mediji so poročali, da naj bi sedanja vlada ostala, dokler vojska ne bo predstavila novega kandidata za premierski stolček.

Zdaj že znameniti trg, ki je postal nekakšen simbol upora Egipčanov, so protestniki tokrat preplavili zaradi nestrinjanja s počasnim izvajanjem reform v Egiptu po padcu režima predsednika Hosnija Mubaraka in poskusom vojske, da bi ohranila nadzor nad civilisti. Poznavalci pravijo, da resnične spremembe v Egiptu ne bodo mogoče, dokler ne pade tudi vojska.

Egiptovska vojska, ki je prevzela upravljanje države po padcu Mubarakovega režima, sicer trdi, da bo oblast predala izvoljeni vladi. Datuma za to še ni določila, po nekaterih navedbah pa naj bi bile predsedniške volitve konec prihodnjega leta ali na začetku leta 2013. A protestno gibanje 6. april vojski ne verjame – trdijo, da ta uporablja enake metode, kot jih je nekoč Mubarak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.