Svet
19 ogledov

Protestniki so se preselili na pristanišče

Protest v Oaklandu
1/4
Reuters
Protesti v ZDA se nadaljujejo. Včeraj so nezadovoljni Američani okupirali Oakland.

Na tisoče protestnikov je včeraj več ur blokiralo eno izmed najbolj prometnih pristanišč v Združenih državah Amerike (ZDA). S tem so osmo največje mesto v Kaliforniji izstrelili v sam center gibanja Occupy Wall Street ter sprožili nov val demonstracij po državi. Poleg tega so zaustavili promet na območju, kjer je bil prejšnji teden huje poškodovan eden od protestnikov. Štiriindvajsetletni Scott Olsen je utrpel resne poškodbe, ko se je z drugimi protestniki spopadel s policijo, v spopadu pa ga je nekdo s plinsko jeklenko udaril po glavi. Po ocenah policije naj bi na letališče prišlo okoli tri tisoč protestnikov.

"Okupirajmo vse, smrt kapitalizmu"

Nova protestniška akcija je sicer minila mirno, nihče ni bil poškodovan ali aretiran. Županja Jean Quan, na katero se je usul plaz kritik zaradi poprejšnjih odzivov v času protestov, je pozvala k mirnemu shodu, a napovedala, da se bodo oblasti "odzvale, če bo treba zagotoviti varnost". Pet odstotkov zaposlenih v Oaklandu si je zaradi sodelovanja v demonstracijah vzelo dopust, na letališče pa so se odpravili s številnimi transparenti. Na enem izmed njih je pisalo "Okupirajmo vse, smrt kapitalizmu".

V Philadelphii je policija aretirala devet protestnikov, ki so sedeli v preddverju Comcasta, ameriškega največjega kabelskega podjetja. V New Yorku je okoli sto vojnih veteranov v uniformah protestiralo pred borzo, v Bostonu pa so študenti in delavci demonstrirali pred Bank of America.

Tudi pri nas še vedno potekajo demonstracije: kot smo včeraj poročali, so se protestniki preselili od Ljubljanske borze k psihiatrični bolnišnici. S shodom so želeli opozoriti na čezmerno uporabo zdravil, pogosto in dolgo zapiranje, uporabo prisilnih sredstev ... Več preberite tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.