Svet
5 ogledov

Protestniki zasedli newyorški most

Brooklynski most protestniki
1/13
Reuters
Newyorška policija je aretirala 700 članov gibanja, ki se bori proti socialni razslojenosti in vladavini enega odstotka bogatih. Ti so zasedli enega izmed najbolj prometni mostov v mestu. Protesti so potekali tudi v drugih ameriških mestih.

Protestniki, ki že več dni protestirajo pred Wall Streetom, so se včeraj začeli pomikati tudi v druge predele mesta in med drugim prečkali Brooklynski most. Kot je sporočila policija, je del protestnikov iz pločnikov vdrlo na cestišče in tako popolnoma ustavilo promet za več ur. Ker se ti niso želeli umakniti, so jih policisti aretirali, poroča CBS News.

"Korporacije niso ljudje," je dejal Max Richmond iz New Yorka. "Ne zaslužijo si pravic, kot veljajo za ljudi." Moira Laughlin, ki je v New York prišla protestirat iz Ohia pa je povedala, da je brez službe že dve leti in pol in ne več, kaj naj še naredi. "Imava dva najstniška otroka, še vedno morava plačevati hipoteko. Želiva, da bi otroka lahko študirala in ni lahko," je povedala zaskrbljena.

"Porušena je demokratična struktura"

Več sto ljudi sicer že dva tedna kampira in protestira blizu finančnega središča New Yorka. Nekateri izmed protestnikov so bili tudi žrtve policijskega nasilja, kar dokazuje tudi eden izmed vidoposnetkov, ki kroži po svetovnem svetu. Na njem je lahko videti, kako se policist s solzivcem znaša nad več žensk, ki imajo zvezane roke.

Medtem so vse bolj glasni tudi kritiki omenjenega gibanja. Pravijo, da je slednje preveč neorganizirano. "Mi nimamo enega osrednjega cilja," kritikom odgovarja Jed Brandt iz Brooklyna. "Mi jih imamo več, ampak osrednje sporočilo je, da je v tej državi porušena naša demokratična struktura." Protestniki pravijo, da želijo, da bi jih politiki slišali in izražajo prepričanje, da bodo protestirali tudi čez zimo.

Gibanje se širi v druga mesta

Newyorški župan Michael Bloomberg še ni sporočil, koliko časa bo protestnikom še dovolil protestiranje pred Wall Streetom. So se pa medtem že oglasili nekateri sindikati, ki so napovedali podporo protestnikom in da se jim bodo pridružili pri protestiranju.

Gibanje se sicer vse bolj širi tudi v druga ameriška mesta. Manjši shodi tako potekajo tudi v Albuquerqueu, New Mexicu, Los Angeles in San Franciscu. V Chicagu pa se je množiča že pred tednom ni začela zbirati pred Centralno banko.

Komentarjev 3
  • Oseba_ 09:31 03.oktober 2011.

    BRAVO LJUDJE SVETA !! POSTAVIT SE JE TREBA PROTI VLADANJU MAFIJE

  • privat 12:49 02.oktober 2011.

    narod mora imeti zavest...mi nimamo nič...le dolgove

  • Avatar atojeto
    atojeto 08:28 02.oktober 2011.

    Še Ameri so se zganili, mi pa k...c.