Svet
57 ogledov

Prva obtožba računalniške zlorabe

robert tappan morris Prt Scrn YouTube
Na današnji dan je bil podiplomski študent Robert Tappan Morris ml. kot prvi obtožen razširjanja računalniških črvov. Prvi spletni črv se imenuje po njem.

Šestindvajsetega julija 1989 je bil Robert Tappan Morris ml., takrat podiplomski študent, kot prva oseba obtožen razširjanja računalniških črvov oziroma računalniške prevare in zlorabe. Obsojen je bil na tri leta pogojne kazni, štiristo ur družbenokoristnega dela ter globo v višini 10.050 dolarjev.

Morrisov črv je bil prvi črv

Morrisov črv je bil prvi spletni črv. V takrat ne tako razširjeni splet ga je spustil 2. novembra 1988, šlo pa je za eksperimentalni program, ki se je sam delil in se razpošiljal dalje. A črv zaradi napake v programu ni bil neškodljiv in se je širil hitreje, kot je Morris pričakoval. Njegov prijatelj je anonimno razposlal navodila, kako črva onesposobiti in onemogočiti njegovo širjenje, a je bilo prepozno. Mnogi sistemi po vsej Severni Ameriki, tudi vojaški in sistemi univerz ter raziskovalnih središč, so se že ustavili. Ekonomska škoda zaradi okuženih šest tisoč računalnikov je bila ogromna.

Morris danes

Ta računalniški znanstvenik je danes zaposlen kot profesor na oddelku za električni inženiring in računalniško znanost na tehnološkem inštitutu v Massachusettsu, ZDA. S Paulom Grahamom sta ustanovila spletno trgovino Viaweb in podjetje Y Combinator.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.