Slovenija
102 ogledov

Tisoče goljufij vsak dan

Facebook Žiga Gorišek
Splet. Ljudje še vedno nasedajo internetnim prevaram. Več deset tisoč evrov škode.

Previdnost. “Ljudje nas pogosto kličejo, češ da se jim ponudba, da bi dobili denar prek elektronske pošte, sicer zdi sumljiva, a jih vseeno zanima, ali je morda res,” pravi vodja centra za posredovanje pri internetnih incidentih Si-cert Gorazd Božič.

Po podatkih policije internetnim goljufom vsako leto v Sloveniji nasede več deset ljudi. Škode je od nekaj sto pa do več deset tisoč evrov. Strokovnjaki pravijo, da je taka dejanja težko preganjati, verjetno pa jih precej oškodovancev sploh ne prijavi.

Potek internetne prevare

Najpogostejša oblika goljufij prek elektronske pošte so pisma, v katerih vas pozivajo, naj jim pomagate pri prenosu večjih količin denarja.

Če z njimi stopite v kontakt, morate iz različnih razlogov najprej poravnati manjše vsote denarja, zahtevajo pa tudi vaše osebne podatke. Kmalu dobite potrdilo o novem bančnem računu, nato pa spet zahtevajo nove manjše vsote denarja za carino ali odvetnika, kar se lahko zgodi tudi večkrat.

Kako prepoznamo goljufijo

Prvi signal je sporočilo v polomljeni slovenščini,” pravi Božič. V zadnjem času so pisma namreč prevedena s spletnim prevajalnikom. Tudi do naših naslovov po navadi pridejo s prevaro. “Če vašemu znancu vdrejo v predal elektronske pošte, lahko zberejo vse kontakte. Ti so nato v velikih zbirkah naprodaj na črnem trgu,” razlaga Božič.

Koraki do varnosti

Ker ne gre za tehnološko napredne prevare, ki bi vsebovale viruse, je dovolj, če elektronsko pismo izbrišemo,” pravi Božič. Policija pa opozarja, naj ljudje ne nasedajo obljubam in nakazujejo denarja ali posredujejo osebnih podatkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.