Svet
10 ogledov

Prvi ponovljen proces v Haagu

haag sodišče tribunal reuters 230708 Žurnal24 main
Na haaškem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije začetek ponovljenega sojenja. Prejšnji proces se je končal, preden so izjave podale vse priče, del katerih naj bi ustrahovali in niso pričale.

Na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije se danes začenja ponovljen proces proti nekdanjemu kosovskemu premierju Ramushu Haradinaju, tudi bivšemu poveljniku takratne Osvobodilne vojske Kosova (OVK), in soobtoženima pripadnikoma OVK Idrizu Balaju in Lahlu Brahimaju. Obtoženi so vojnih zločinov v letih 1998 in 1999 v taborišču v Jablanici.

Gre za prvi primer ponovljenega sojenja na haaškem sodišču, ki je Haradinaja in Balaja aprila 2008 na prvi stopnji oprostilo, Brahimija pa obsodilo na šest let za zapahi. Pritožbeni svet sodišča je potem odredil novo sojenje, ker naj bi se proces končal, preden so izjave podale vse priče, del katerih naj bi ustrahovali in niso pričale.

Danes naj bi bil v Haagu le uvodni nagovor, v petek pa zaslišanje prvih prič. Obtožnico so sicer skrčili, tako da trojice ne bremeni več zločinov proti človečnosti.

 

Komentarjev 1
  • trimix 06:58 18.avgust 2011.

    naslednja prica bo: Aziz Fekalji - poslasticar iz Pristine ;-)