Svet
12 ogledov

Prvi primer izselitve iz socialnega stanovanja

London protesti EPA
Velika Britanija je ne glede na njihovo starost trdo prijela nasilneže, ki so ropali v nedavnih izgredih. Izdana je prva odločba za izselitev iz socialnega stanovanja, prav tako bo brez strehe nad glavo ostala družina 12-letnega tatu.

V londonskih nemirih je bilo aretiranih okrog 1.600 nasilnežev zaradi razgrajanja, požigov in plenjenja. Sodišča izjemoma delajo tudi konec tedna, zaslišujejo prijete tako v Londonu kot Manchestru. Doslej so eno osebo obtožili tatvine, ker je oropal malezijskega študenta, dva moška pa sta aretirana v povezavi s smrtjo Trevorja Ellisa, ki so ga dvakrat ustreljenega našli v avtomobilu.

Vročena prva odločba za izselitev iz socialnega stanovanja

Osemnajstletni Daniel Sartain-Clarke, osumljen plenjenja, njegova mati in osemletna sestra so prejeli odločbo o deložaciji iz socialnega stanovanja, kar je prvi tovrsten primer, poroča Daily Mail. "Naredili bomo kar največ, da bodo odgovorni plačali primerno ceno," je povedal Ravi Govindia, predstavnik sveta, ki je odločbo izdal, in napovedal nadaljevanje dela. Medtem Danielova mati meni, da so ji kršene človekove pravice. "Daniel je bil le na napačnem kraju ob napačnem času," je prepričana. "Kot mati nisem odgovorna za sinova dejanja, za katera bom kaznovana," je povedala.

Tudi družina 12-letnega tatu na cesto

V Manchestru pripravljajo tudi deložacijo za družino 12-letnika, ki so ga kamere ujele pri kraji vina za 7,49 funta (8,55 evra). Njegova mati pravi, da je bila izguba strehe nad glavo njena največja nočna mora, a za sinovo vedenje ni opravičila. "Če ne spoštuješ svoje skupnosti, se je treba vprašati, ali naj te ta skupnost podpira pri življenju v njej," se sprašuje premierjev namestnik Nick Clegg.

Na pomoč prihaja ameriški superpolicaj

Britancem na pomoč prihaja "superpolicaj" Bill Bratton. Nekdanji newyorški varuh zakona se bo naslednji mesec sestal s premierjem Cameronom, da bi se pogovorila o nasilju in celotni družbi, poroča BBC. Bratton je znan po svojem dvajsetletnem delu in uspehih pri zmanjševanju kriminala v ZDA.

Aretacije niso dovolj. Primerne so za tiste najnasilnejše in nepoboljšljive, a "naš uspeh v Los Angelesu (nemiri leta 1992) pri zmanjševanju tolpaškega nasilja je bil kombinacija odločnih policijskih taktik in sodelovanja z lokalnimi skupnostmi pri izvirnih programih," poudarja Bratton. Ne prinaša ameriškega načina, trdi, in ne namerava pridigati britanski policiji, ampak jim na podlagi izkušenj "pomagati preprečiti podobne izgrede v bodoče". Bratton je sicer že svetoval različnim silam Velike Britanije.

Londonski policisti so skeptični. Predsednik njihovega združenja John Tully ne misli, da bo ameriški nasvet pomagal, saj gre za drugačen način policijskega dela in drugačne tolpe. Zaradi očitkov, kako so se policisti soočali z izgredniki, pa je vlado pozval, naj se izjasni, kako stroge naj bodo policijske taktike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.