Svet
14 ogledov

V Londonu mirno, drugod znova vroče

Nemiri v Veliki Britaniji.
1/9
EPA
V britanskih mestih Manchester, Salford, Liverpool, Nottingham in Birmingham ponoči vnovič plenjenje in požigi.

"To nasilje preprosto ni sprejemljivo in bo ustavljeno. Tega v naši državi ne bomo prenašali. Ne bomo dopustili, da na naših ulicah vlada kultura strahu," je danes povedal premier David Cameron.

V nemirih je bilo po poročanju BBC pridržanih 195 ljudi. Najhuje je bilo v Manchestru, kjer so izgredniki kradli oblačila, električne naprave in alkohol.

"Gre za nerazumno nasilje in kriminalna dejanja v obsegu, ki ga v življenju še nisem videl," je povedal načelnik tamkajšnje policije.

Po štirih nemirnih nočeh nasilnih izgredov je po sestanku z vladno krizno službo Cobra napovedal, da bodo za zagotovitev reda na ulicah uporabili tudi vodne topove, ki so jih do zdaj v Veliki Britaniji uporabili le v boju z nasiljem na Severnem Irskem.

Kot je zagotovil, bi uporabo topov, če bi bil potrebni, lahko zagotovili v 24 urah. Za mir na londonskih ulicah je zadnjo noč skrbelo 16 tisoč policistov. Samo v Londonu so aretirali več kot 800 ljudi. Med aretiranimi je tudi 11-letnik. Tri londonska sodišča bodo delala tudi ponoči zaradi velikega števila ljudi, ki so jih v štirih nočeh nemirov pridržali.

Trije mrtvi

V Birminghamu je 32-letnik do smrti povozil tri moške. Policija je pričela s preiskavo umora, ni pa še jasno, ali je dogodek povezan z izgredi. Moški so pripadali Birminghamski azijski skupnosti, po poročanju Daily Telegrapha pa so v času, ko jih je 32-letnik povozil, pred izgredniki branili svoje domove.

Moški so bili stari 31, 30 in 20 let. Pred bolnišnico, kjer so umrli, se je po poročanju BBC zbralo okoli dvesto pripadnikov azijske skupnosti. Oče enega od preminulih poziva k umiritvi razmer. "Ne krivim vladem, ne krivim policije, ne krivim nikogar. Takšna je bila njegova usoda in zdaj ga ni več," je dejal Tario Jahan.

V tem mestu so izgredniki med drugim oropali podružnico Marks & Spencerja in trgovino z avdioopremo.

V Nottinghamu so se poulične tolpe z molotovkami znesle nad tremi policijskimi postajami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.