Svet
1390 ogledov

Prvi Trumpov konkreten odgovor glede savdskega novinarja

Jamal Khashoggi Epa
Ameriško ministrstvo za finance uvedlo sankcije zoper 17 Savdijcev zaradi domnevne vpletenosti v umor savdskega novinarja Hašodžija.

Gre za prvi konkretni odgovor administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa v primeru umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija, ki je živel v ZDA.

ZDA so zoper 17 državljanov Savdske Arabije zaradi domnevne vpletenosti v umor Hašodžija uvedle gospodarske sankcije in prepoved potovanja v ZDA.

Med kaznovanimi sta tudi Savd Al Kahtani in Maher Mutreb, nekdanja svetovalca savdskega prestolonaslednika, pa tudi Mohamed Alotajbi, generalni konzul na savdskem konzulatu v Istanbulu, kjer so 2. oktobra umorili novinarja, kritičnega do savdskih oblasti.

Sankcije temeljijo na tako imenovanem zakonu Magnitsky, usmerjenim zoper storilce hudih kršenj človekovih pravic in korupcije. "Osebe, ki so brutalno ubile novinarja, ki je živel v ZDA, morajo nositi posledice svojih dejanj," je pri tem poudaril finančni minister Steve Mnuchin.

Washington je sankcije uvedel potem, ko je savdski državni tožilec včeraj sporočil, da zahteva smrtno kazen za pet Savdijcev, obtoženih sodelovanja pri umoru savdskega novinarja, zanikal pa kakršnokoli vpletenost savdskega princa Mohameda.

Jamal Khashoggi Svet Zaradi savdskega novinarja zahtevajo glave Džamal Hašodži Brutalno Svet To so bile zadnje besede savdskega novinarja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.