Svet
838 ogledov

Prvi v državi: moškim vstop prepovedan!

Novi Pazar Reševalni pas/Twitter Novi Pazar.
V naši soseščini se je odprla restavracija, namenjena izključno ženskam.

V Novem Pazarju, središču srbske pokrajine Sandžak, so odprli lokal, v katerega lahko vstopajo samo ženske. Gre za prvi takšen lokal v Srbiji.

V Sandžaku živi veliko muslimanov, v Novem Pazarju je islam prevladujoča religija. Tamkajšnje ženske imajo tako svoje termine za bazene, wellnes centre in fitnese. Zdaj so dobile še svojo restavracijo.

V Novem Pazarju je navada, da se moški sestajajo v kavarnah, ki jim pravijo "kafidžajnice". Ženske so redko gostje tovrstnih lokalov. Lastnica nove izključno "ženske" restavracije Samira Avdović je v pogovoru za B92 dejala, da imajo tudi ženske potrebo po sproščenih pogovorih s prijateljicami ali sestrami.

"Restavracije nismo odprli iz verske motivacije, ampak zaradi strukture lokalne skupnosti, ki je zgrajena na religiji," je pojasnila Avdović.

V prispevku B92 je s strani lastnice lokala navedeno še, da so ženske precej bolj sproščene, ko moških ni poleg. Takrat se sicer stroga verska pravila malce omehčajo. 

Kritiki novega lokala opozarjajo, da gre za novo obliko diskriminacije. Sprašujejo se, kam to vodi in ali takšni koraki ogrožajo civilizacijske standarde, ki smo jih v Evropi mukoma uveljavljali skozi desetletja.

Komentarjev 2
  • jozicamurn 01:34 12.november 2022.

    Groza, kotijo se v nemogočem tempu in lahko bi že rekli namerno z namenom prevlade pa btw mohammed je bil pedofil, pedofiliziral je 6 letno Aisho, samo toliko da veste, to ostaja.

  • Ender3 15:09 10.november 2022.

    Pravi raj za koprive !