Svet
21 ogledov

"Putin je kastriral demokracijo"

Mihail Gorbačov po ženini smrti veliko časa namenja dobrodelnim dejavnostim. Žurnal24 main
Putin je kastriral demokracijo v Rusiji, je prepričan nekdanji predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov.

V zadnjih dveh desetletjih bi morala Rusija že pošteno zakorakati po poti demokracije, meni Mihail Gorbačov, kar pa se ni zgodilo. Za to v veliki meri krivi sedanjega premierja Vladimirja Putina, ki je v očeh mnogih še vedno prvo ime v državi. "Putin in njegova ekipa so za stabilnost, a stabilnost ubija razvoj in se kaže v stagnaciji," je v intervjuju za BBC poudaril Gorbačov. "Volilni sistem, ki smo ga imeli, ni bil nič posebnega, a so ga dobesedno kastrirali."

V obdobju, ko je bil na čelu države Putin, je namreč prišlo do radikalnih sprememb volilnega sistema, kot ga je "zapustil" Gorbačov. S posameznimi potezami je Putin poskrbel, da je pot v parlament onemogočena tako neodvisnim kandidatom kot manjšim strankam. Prav tako je prišlo do centralizacije oblasti.

Gorbačov sicer priznava, da je Putinu uspelo izvesti tudi nekaj dobrih potez. A hitro dodaja, da je prišel čas za spremembe, zaradi česar Putin, po njegovem mnenju, ne bi smel vnovič kandidirati na volitvah prihodnje leto. Prihodnjih pet, šest let bo ključnih, napoveduje. Če bo Rusija zamudila priložnost za modernizacijo in demokratizacijo, bo za vedno ostala zadaj.

Komentarjev 1
  • privat 08:20 27.avgust 2011.

    bog nedaj da se rusija modernizira....kaj bi ostalo od sveta po ruski(srbski ) politiki??