Svet
8298 ogledov

"Putin je najbogatejši na svetu"

Savdski kralj, Vladimir Putin Epa
Ruski predsednik Vladimir Putin bi utegnil biti najbogatejši človek na svetu.

Vladimir Putin je - če že ne najbogatejši - pa eden izmed najbogatejših ljudi sveta, trdi Luke Harding, novinar britanskega Guardiana in avtor knjige: "Dogovor: tajni sestanki, umazan denar in kako je RUsija pomagala Donaldu Trumpu, da zmaga".

"Putin in denar, to je v Rusiji tabu tema. O tem sem pisal leta 2007; takrat mi je vir iz predsednikove administracije povedal, da je težak okrog 40 milijard dolarjev. To je bilo pred desetimi leti," poudarja novinar Harding. Dodaja, da je več ljudi, ki so blizu ruskemu državnemu vrhu, multimilijarderjev, na vrhu piramide pa je Putin, čeprav njegova letna plača znaša let sto tisoč dolarjev. Uradno.

Harding trdi, da ruski predsednik obvladuje 37 odstotkov ruske naftne družbe Surgutneftegaz, 4,5 odstotke Gazproma, da ima delež v Gunvorju, družbi, ki se ukvarja s trgovino, transportom, skladiščenjem energentov in investicijami v energetskem sektorju.

Novinar Guardiana ni prvi, ki se ukvarja z ocenami bogastva Vladimirja Putina. Njegovo premoženje je praktično nemogoče preveriti, čeprav se vsi strinjajo, da je ogromno. "Vsa ruska elita ve, da je on najbogatejši v mestu."

Že leta 2007 je nekdanji svetovalec v Kremlju Stanislav Belkovski ocenil, da je Vladimir Putin "težak" najmanj okrog 40 milijard dolarjev. Kasneje je oceno povišal na okrog 70 milijard, in sicer na temelju, kot je povedal, "zanesljivih virov iz korporacij". Kasneje so se pojavile ocene, da bi utegnilo biti Putinovo bogastvo še bistveno višje in da bi utegnilo znašati celo 200 milijard dolarjev.

Putin še vedno trdi, da so to vse neumnosti; ocene svojega premoženja običajno niti ne komentira.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.