Svet
5137 ogledov

Putin pred težko odločitvijo

Vladimir Putin Epa
Ruski predsednik bo moral sprejeti odločitev glede podpore lastnega ministrstva ali blogerjev, ki podpirajo vojno.

Vladimir Putin se mora odločiti, ali bo podprl svoje obrambno ministrstvo ali vrsto ultranacionalističnih vojaških blogerjev, je objavil Inštitut za preučevanje vojne (ISW). 

Zadnje poročilo ameriškega možganskega trusta kaže, da so vojaški blogerji, ki imajo vpliv na ogromno število provojno naklonjenih Rusov, ki berejo njihove bloge, vse bolj razočarani nad netočnim poročanjem ruskega obrambnega ministrstva s fronte.

ISW pravi, da so vojaški blogerji pred kratkim napadli obrambno ministrstvo, potem ko je "precenjevalo taktično rusko zmago" na Antonivskem mostu v Hersonu in ministrstvo obtožilo za slabo oskrbo tamkajšnjih enot. 

Putin mora torej izbrati med diskreditacijo močne skupine zagrizenih zagovornikov vojne, ki vplivajo na javno mnenje, ali pa popolnoma diskreditirati lastno obrambno ministrstvo.

Uradni Kremelj: Dodatne mobilizacije ne bo

V Rusiji medtem še vedno odmeva odhod pripadnikov skupine Wagner iz Ukrajine. Pojavile so se tudi vesti po dodatni mobilizaciji za potrebe vojne v Ukrajini, ki pa so jih v Moskvi že demantirali. 

Za tuje medije je vest, da mobilizacije ne bo, izpostavil vodja odbora za obrambo v ruski dumi Andrej Kartapolov. Po odhodu pripadnikov skupine Wagner iz Ukrajine "tako srednjeročno kot dolgoročno ni nobene grožnje glede zmanjšanja bojnega potenciala," je Kartapolov danes dejal ruski tiskovni agenciji Tass.

Dodal je, da "v času poskusa upora pripadnikov skupine Wagner sploh ni bilo na fronti v Ukrajini" in da je njihovo prisotnost moč nadomestiti z rezervami ruskih oboroženih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer minuli teden priznal, da je skupina Wagner v enem letu od maja lani iz državnega proračuna prejela več kot 86 milijard rubljev, kar znaša nekaj manj kot 900 milijonov evrov, čeprav so zasebne vojaške skupine v Rusiji z zakonom prepovedane.

hokejska palica Priprli so ga Šport Nova vohunska afera v povezavi z Rusijo, tokrat vpleten vrhunski športnik Vladimir Putin Svet Svet Prisotni šokirani zaradi Putinove poteze

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 40
  • sandi76 20:41 03.julij 2023.

    Rusofili so zopet na poživilih !

  • Pišmevuh 20:31 03.julij 2023.

    Putin zadnji branik svobodne družbe.

  • Kmodri 17:59 03.julij 2023.

    Danes se je na ravni EU dejansko začelo konstituiranje sodišča za vojne zločine na ozemlju Ukrajine! Putinui želim veliko zdravja, da bo stal, ne sedel pred sodniki! Itak bo on njegova klika plačala za vojne zločine! Zagotovo bo se bo ...prikaži večo izjasnil, da ne priznajem suda! Kako miloševičko...