Svet
5822 ogledov

Putinov pogovor z dvojnikom: "To je moj prvi dvojnik"

Vladimir Putin Profimedia
Kot da je za hip ostal brez besed.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes soočil s svojim dvojnikom, ki ga je ustvarila umetna inteligenca, poroča Reuters. Dvojnik je ob njegovi tradicionalni letni konferenci Putinu zastavil vprašanje o umetni inteligenci.

"Vladimir Vladimirovič, pozdravljeni, sem študent na Državni univerzi v Sankt Peterburgu. Želim vprašati, ali je res, da imate veliko dvojnikov? In tudi: Kako vidite nevarnosti, ki jih prinašajo umetna inteligenca in nevronske mreže v naša življenja," ga je vprašal in poskrbel za smeh občinstva v dvorani s Putinom v Moskvi.

Putin se je za hip obotavljal, tekla je že četrta ura odgovrjanja na vprašanja med maratonsko konferenco. "Vidim, da morda izgledaš kot jaz in govoriš z mojim glasom. Vendar sem pomislil in se odločil, da mora biti samo ena oseba podobna meni in govoriti z mojim glasom, in to bom jaz," je odgovoril Putin.

"Mimogrede, to je moj prvi dvojnik," je kasneje dodal Putin. Kot je znano, v zadnjih letih se predvsem v zahodnih medijih pojavljajo ugibanja, da ima Putin enega ali več dvojnikov, ki ga v nekaterih javnih nastopih pokrivajo zaradi domnevnih zdravstvenih težav. Kremelj je to že večkrat zanikal in dejal, da je predsednikovo zdravstveno stanje odlično.

O napredku v Ukrajini 

Putin je sicer na letni novinarski konferenci poročal o napredku ruskih sil v Ukrajini, kjer bo mir po njegovih besedah mogoč, ko bo Rusija dosegla svoje cilje. Ruski predsednik je zatrdil, da ruska vojska napreduje na večini frontne črte v Ukrajini, ki se sicer v zadnjem letu dni ruske agresije skorajda ni premaknila. Moskva pri tem ohranja enake cilje - denacifikacija, demilitarizacija in nevtralen status države, je ponovil Putin in dodal, da so to tudi pogoji za mir. "Mir bo, ko bomo dosegli svoje cilje," je dejal.

Zagotovil je, da za potrebe bojevanja v Ukrajini ne bo nove mobilizacije. Trenutno je na vojnem območju po njegovih besedah 617.000 ruskih vojakov, ki da se "odlično bojujejo". Zatrdil je še, da se je poleg 300.000 vpoklicanih lani za boj prostovoljno javilo še 486.000 Rusov. Števila padlih na prvi letni novinarski konferenci, odkar je svojo vojsko februarja lani poslal v Ukrajino, ni omenjal.

Kljub zahodnim sankcijam in politični izolaciji, ki jih je Rusija deležna zaradi napada na Ukrajino, je Putin prepričan, da te niso škodile gospodarstvu ali morali države, ki da celo napreduje. "Dovolj razlogov je, da se ne le počutimo samozavestne, temveč tudi napredujemo," je dejal in za letošnje leto napovedal 3,5-odstotno rast BDP, priznal pa, da je inflacija vse višja.

V odgovorih, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, je poskušal pomiriti Ruse, da konflikt ne bo vplival na njihova življenja, potem ko je pred dnevi potrdil, da se bo marca potegoval za še peti mandat na čelu države.

Vladimir Putin Svet Putin: Mir v Ukrajini bo, ko bomo dosegli te cilje Putin Svet Svet Dva Putinova sodelavca ubita v roku nekaj ur, Putin na pot v spremstvu vojske Vladimir Putin Slovenija Če bodo Putina aretirali, bi mu lahko sodila Slovenka

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Kmodri 14:00 17.december 2023.

    Kakšna smrt neki. Dolgo življenje, da bo lahko stal pred sodiščem v Haagu! A ja ne bo, ker bo sedel in bo dementen, če ga prej ne bo rak razžrl.

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 00:38 15.december 2023.

    Bravo predsednik Putin. Slovenci te podpiramo!

  • Ender3 00:07 15.december 2023.

    Mene bi bolj zanimala dvojnica tiste dame, ki je Putina spraševala..Verjetno posebna izbranka !