Svet
8822 ogledov

Putinu ne gre po načrtih

Vladimir Putin Youtube
Vsake toliko časa ruski predsednik razglasi, da so operacije v Siriji končane, a realnost je drugačna. Curljajo šokantna poročila o izgubah.

Ruska vojska naj bi v posredovanjih v Siriji izgubila celo nekaj sto borcev, je za New York Times povedal sirski častnik. Do največjih izgub naj bi prišlo v bojih 7. in 8. februarja. Vesti o ruskih izgubah v Siriji do tamkajšnje javnosti prihajajo zelo počasi, pa še to v glavnem preko družbeih omrežij.

Uradni Kremelj vesti podrobno ne komentira, skopo se drži le trditve, da v Siriji ni bil ubit niti en ruski vojak in da so Rusi, ki so življenje izgubili med bojevanjem za sirsko vojsko v resnici plačanci.

Savdski kralj, Vladimir Putin Skrivno bogastvo Svet "Putin je najbogatejši na svetu"

Vesti o izgubah ruske vojske so za Kremlj neugodne z ozirom na izjave predsednika Vladimirja Putina, ki je že nekajkrat ponovil, da so vojaške operacije v Siriji praktično zaključene. Kot piše New York Times, se v Siriji bojuje na stotine, če ne celo na tisoče ruskih plačencev.

Kot razmišljajo pri časniku je tovrstna praksa za Moskvo cenejša, poleg tega se služba za odnose z javnostmi ne rabi ukvarjati z neugodnimi vprašanji, ki bi se nanašala na smrti znotraj ruske vojske.

Ne glede na molk Kremlja pa so v Rusiji vse glasnejša poročila posameznikov o ruskih žrtvah v Siriji, nekateri so objavili celo imena pokojnih. Med glasnejšimi, ki govorijo o ruskih izgubah, je tudi ruski podjetnik Aleksandr Ionov, ki v Siriji nudi "varnostne in druge usluge". Trdi, da so njegovi kolegi, ki delajo v nekaj privatnih vojaških podjetjih, ocenili, da je ubiti okrog 200 njihovih pripadnikov. Med ubitimi plačanci naj ne bi bili le ruski državljani, pač pa tudi državljani drugih nekdanjih republike Sovjetske zveze.

Sirija | Avtor: EPA EPA

Spopadi so se še okrepili

Spopadi v Siriji so se od poziva Združenih narodov k prekinitvi spopadov pretekli teden še okrepili, je v ponedeljek v Damasku opozoril koordinator ZN za humanitarne zadeve Ali al Zatari. "Od naše izjave 6. februarja, ko so predstavniki ZN v Siriji pozvali k enomesečni prekinitvi spopadov, so se razmere samo še poslabšale" je povedal Zatari. "Priča smo najhujšim spopadom v celotnem konfliktu. Poročajo o več sto mrtvih in poškodovanih med civilisti, množičnem razseljevanju in uničevanju civilne infrastrukture, vključno z zdravstveno infrastrukturo," je poročala STA.

Pretekli teden so letalske sile sirskega režima izvedle več napadov na območje Vzhodne Gute, ki je pod nadzorom upornikov. Slednji pa so napadali prestolnico Damask. Zaradi turške ofenzive proti kurdski milici YPG na severozahodu Sirije pa so morali številni zapustiti domove.

V Siriji humanitarno pomoč prejema 13,1 milijona ljudi, vključno s 6,1 milijona prebivalcev, ki so bili v času sedem let trajajočega konflikta razseljeni.

Ksenia Sobchak Rusija Svet Prva izzivalka Vladimirja Putina

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Žurnalček 14:02 17.februar 2018.

    O gre gre , naj se Žurnal ne sekira za našega carja !

  • Skipi 10:59 14.februar 2018.

    Ruski plačanci so umrli v bojih pri Deir-Ez-zour-ju pri napadu ameriških F-22 in topništva na vzhodni strani Evfrata. Ocene se giblejjo med 100 in 200 mrtvih. Bili so pripradniki skupine ISIS hunters. Šlo pa je za spopad za naftna polja ...prikaži več ki so trenutno pod nadzorom kurdov in ne obračun s pripadniki ISIS-a.

  • mph 10:55 14.februar 2018.

    No, ja, če je pa to potrdil nek sirski častnik, potem pa bo že tako. :-)