Svet
423 ogledov

"Rad bi 11.7800 glasov, kar je eden več"

Donald Trump Epa
Washington Post objavil posnetek Trumpovega pritiska za spremembo volilnega izida v Georgii.

Washington Post je v nedeljo objavil posnetek telefonskega pogovora predsednika ZDA Donalda Trumpa z državnim sekretarjem Georgie in njegovim odvetnikom, ki zaradi zahteve po ponarejanju izida volitev povzroča veliko javnega zgražanja. Republikanci so medtem vse bolj razdeljeni glede izida predsedniških volitev 3. novembra lani.

Melania Trump Magazin Pred prazniki počilo: Melania ujezila moža, Trump kričal na osebje

Prizadevanja nekaterih republikanskih kongresnikov za spreobrnitev volilnega izida v Trumpovo korist so v nedeljo doživela poplavo obsodb s strani nekdanjih in sedanjih republikanskih uradnikov, ki opozarjajo, da gre za resno spodkopavanje vere Američanov v njihovo demokracijo.

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Trump je s svojimi nedokazanimi trditvami o volilnih prevarah uspel dobiti na svojo stran 12 republikanskih senatorjev in okrog 100 članov predstavniškega doma, ki bodo v sredo ob uradnem štetju elektorskih glasov na skupnem zasedanju predstavniškega doma in senata vložili ugovor na Bidnovo zmago.

Donald Trump Prvič v štirih letih Svet Ponižujoča klofuta za Donalda Trumpa

Volilni uradniki po zveznih državah, med njimi tudi republikanci so večkrat potrdili, da ni bilo nobenih omembe vrednih prevar, kar so potrdila tudi številna sodišča, vse do vrhovnega, pa tudi Trumpov nekdanji pravosodni minister Bill Barr, FBI in uradniki, zadolženi za varno izvedbo volitev.

S porazom se ne more sprijazniti le Trump in nekaj njegovih svetovalcev, odvetnikov in oportunistov. Washington Post je zato objavil posnetek pogovora Trumpa z republikanskim državnim sekretarjem Georgie Bradom Raffenspergerjem in njegovim odvetnikom, da se lahko vsa Amerika seznani z dogajanjem.

Trump je na Raffenspergerja brez sramu in zadrege naravnost pritiskal, naj mu najde nekje 17.800 glasov, kar bi bilo eden več, kot bi jih potreboval za zmago. Svetoval mu je, da naj potem pač razloži, da so se uvodoma ušteli, in bo postal junak.

donald trump, melania trump Magazin Trump spet norel, tokrat zaradi Melanie

Trump je trdil, da je slišal, da je zmagal za več 100.000 glasov, da je slišal, da je podjetje, ki proizvaja stroje za štetje glasovnic, začelo odstranjevati stroje iz Georgie oziroma iz strojev pobirati določene dele in podobne neosnovane trditve.

Trump je vse to le slišal, dokazov pa nima nobenih in Raffesnperger mu je brez uspeha skušal razložiti, da so bile volitve poštene, zakonite in brez prevar, vse kar navaja, pa enostavno ni res.

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

V nedeljo je na odločitev nekaterih republikancev s teksaškim senatorjem Tedom Cruzom na čelu, da vložijo ugovor na Bidnovo zmago, odgovorila skupina deset senatorjev obeh strank. Med njimi so bili republikanci Mitt Romney, Susan Collins, Lisa Murkowski in Bill Cassidy.

"Volitve so končane. Nadaljnji poskusi sejanja dvomov v izid so v nasprotju z jasno izraženo voljo Američanov in služijo le za spodkopavanje zaupanja ljudi v že potrjene izide volitev," so zapisali senatorji.

"Delajo se norca iz sistema in Američanov"

Republikanski guverner Marylanda Larry Hogan je sporočil, da se "uporniki" delajo norca z sistema in iz Američanov. Nekdanji republikanski predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan pa je pristavil, da je Bidnova zmaga povsem legitimna, sejanje dvomov v to pa spodkopava same temelje republike.

donald trump Svet Trump je naposled le popustil

Republikanska kongresnica iz Wyominga in hči nekdanjega podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja Liz Cheney je kolege posvarila, da s tem postavljajo izjemno nevaren presedan. Sporočila jim je, da se bo to potem vrnilo legitimno izvoljenemu republikanskemu predsedniku.

Oglasila se je tudi skupina desetih še živečih nekdanjih obrambnih ministrov ZDA obeh strank. Med njimi Dick Cheney in Donald Rumsfeld, pa William Cohen, William Perry in Robert Gates.

V skupnem pismu pozvali Pentagon

V skupnem pismu so pozvali Pentagon, naj v celoti izvede tranzicijo v novo Bidnovo vlado, prizadevanja za uporabo vojske pri reševanju volilnih sporov pa so označili za nezakonita in neustavna. To Trumpu svetujejo nekateri, kot je nekdanji svetovalec za nacionalno varnost, upokojeni general Mike Flynn.

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Vodja senatne večine Mitch McConnell se nevarnosti za sistem zaveda in je po 14. decembru, ko so elektorji oddali svoje glasove, čestital Bidnu za zmago, Trumpovo vztrajanje pri prevarah pa republikance trga na kose.

To je za Bidna dobro, ker bo tudi v primeru, da demokrati po drugem krogu volitev v Georgii ne osvojijo senatne večine, lahko računal na nekaj republikancev, s katerimi se bo možno dogovarjati.

Mike Pence ima v sredo na potrditvi elektorskih glasov le protokolarno vlogo in nekaj kongresnikov republikanske stranke ga je tožilo in od sodišča zahtevalo, naj mu vsili večja pooblastila za spremembo volilnega izida, če jih sam zavrača. Tožba je padla na zveznem sodišču prve stopnje in tudi že na prizivnem.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • kapibara1 15:59 04.januar 2021.

    Dzabe rovarite proti Donaldu.. in prirejate novice..