Svet
12438 ogledov

Rusi priznali, da so krivi za radioaktivnost nad Evropo

Rosatom
Kaj se je zgodilo?

Ruska meteorološka agencija Rosgidromet je v ponedeljek potrdila, da so na več območjih v Rusiji začetek oktrobra zabeležili izredno visoko koncentracijo rutenija-106. 

Najvišjo koncentracijo so zabeležili v kraju Argajšu na jugu Urala, kakih 30 kilometrov stran od jedrskega kompleksa Majak, kjer se je leta 1957 zgodila hujša jedrska nesreča.

"Radioaktivni izotop rutenija-106 sta zabeležili merilni postaji Argajš in Novogorni med 25. septembrom in prvim oktobrom," navaja ruska agencija in dodaja, da je koncentracija rutenija v Argajašu za 986-krat presegla vrednosti, zabeležene en mesec pred tem. 

Izvor sevanja Sevanje Slovenija Zaradi nesreče v Rusiji radioaktivnost nad Evropo

Merilni postaji se nahajata na jugu Urala, v bližini mesta Čeljabinsk na meji s Kazahstanom. 

Ruska agencija navaja še, da so rutenij-106 nato zaznali še v Tatarstanu ter na jugu Rusije, po 29. septembru so njegovo prisotnost zabeležili tudi v Evropi. 

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace Rusija je pozvala Rosatom, rusko državno jedrsko agencijo, k preiskavi in javno objavi, kaj se je zgodilo v Majaku. 

V Majaku se je sicer leta 1957 zgodila prva hujša jedrska nesreča, ko je napaka v jladilnem sistemu povzročila kemično eksplozijo in izpust med 70 in 80 ton radioaktivne snovi v zrak.

Znak za radioaktivnost Meritve Slovenija Radioaktivnost nad Slovenijo

Evakuirali so približno 10.000 ljudi, najmanj 200 jih je umrlo, mnogi so ostali invalidi.  

Sovjetski režim je podatke o nesreči skrival. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 15:29 22.november 2017.

    Podobno kot je bilo leta 1986 ...............pozabili so obvestiti EU o zastrupljanju množic .

  • Mihyy 10:30 22.november 2017.

    Zurnal 24 zelo ste uredu in rad vas prebiram samo vcasih vas prosim da si tudi sami preberete kaj napisete. Tu rusi niso popolnoma nic priznali le povedali so da so njihove merilne naprave zaznale sevanje in to je vse. ...prikaži več Le zakaj bi bili takoj krivi rusi haloo. Ce bi gledali dnevnik kjer so povedali da je to lahko tudi od padlega satelita.