Svet
3380 ogledov

Radioaktivni oblak nad Evropo

Znak za radioaktivnost Shutterstock
Z območja južnega Urala se je v zadnjih tednih nad Evropo razširil radioaktivni oblak.

Francoski Inštitut za jedrsko varnost IRSN je včeraj sporočil, da so v zadnjih tednih skupaj z več inštitucijami za jedrsko varnost v Evropi izmerili povišano radioaktivno vrednost. IRSN je ocenil, da je bil izpust rutenija v času nesreče ogromen, med 100 in 300 terabekerelov, poroča nemški portal Deutsche Welle (DW).

"Izmerjeni rezultati evropskih postaj, ki so jih posredovali inštitutu od 3. oktobra, potrjujejo prisotnost rutenija-106 v ozračju nad večino evropskih držav," so sporočili iz IRSN.

Če bi se nesreča takšne velikosti zgodila v Franciji, bi bila potrebna evakuacija v radiju nekaj kilometrov od kraja nesreče, piše DW.

Znak za radioaktivnost Meritve Slovenija Radioaktivnost nad Slovenijo

Inštitut je na svoji spletni strani še zapisal, da je od 6. oktobra začela raven rutenija-106 padati, tega pa sedaj v Evropi ni več moč zaznati.

IRSN je zavrnil možnost nesreče v jedrskem reaktorju in dodal, da se je mogla nesreča zgoditi v kakšni drugi ustanovi, ki se ukvarja z jedrskim materialom.

Sicer ne morejo določiti točne točke, kje se je zgodila nesreča, vendar glede na vremenske vzorce predvidevajo, da nekje na območju med Volgo in južno od Urala, torej bodisi v Rusiji bodisi v Kazahstanu. Direktor IRSN Jean-Marc Peres je za tiskovno agencijo Reuters dejal, da ruske oblasti niso zasledile nobene nesreče na svojem območju.

Izvor sevanja Sevanje Slovenija Zaradi nesreče v Rusiji radioaktivnost nad Evropo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • francl12 17:31 10.november 2017.

    ni bojšega kot radioaktivna vodka...